Китай тества първия си самолетоносач, произведен изцяло у дома

Той е известен с кодовото име \"Тип-001А\"

Китай тества първия си самолетоносач, произведен изцяло у дома
2528 ~ 1 мин. четене
Първият самолетоносач изцяло китайско производство и вторият, с който се оборудва Китай, започна днес първите си ходови тестове в морето, предадоха световните агенции, като се позоваха на местни медии.

Известен с кодовото име "Тип-001А", самолетоносачът, пуснат на вода миналата година, напусна пристанищния си терминал в град Далян в североизточен Китай към 6,45 ч. местно време, за да започне първите си морски маневри. Службата за морска безопасност на провинция Ляонин издаде предупреждение към корабите да избягват участък от океана югоизточно от Далян от днес до идния петък.

Новият самолетоносач, който все още си няма име, е наричан в китайските издания "Шандун". Той е с водоизместимост от 70 000 тона, дълъг е 315 метра и е широк 75 метра. Произведен е по подобие на първия китайски самолетоносач "Ляонин", който е създаден на базата на бивш съветски авионосен крайцер "Варяг", купен от Украйна.

Според хонконгски издания Китай миналата година е започнал да строи трети самолетоносач в корабостроителница в Шанхай. Той ще бъде оборудван със свръхсъвременна електромагнитна катапултова система за ускоряване на излитането на самолетите.
Коментари: 0