Китайската икономика набра скорост в края на 2020 г.

Страната завършва 2020 г. в забележително добра форма, с растеж, макар и най-слабия от 40 години насам

Китайската икономика набра скорост в края на 2020 г.

Снимка: БТА

Китайската икономика набра скорост през четвъртото тримесечие, като растежът надви очакванията, показват експресните данни на китайската статистическа служба, цитирани от Reuters. Икономиката на азиатската страна завърши поразената от COVID 2020 г. в забележително добра форма, готова да се разшири още тази година, въпреки че глобалната пандемия продължава да бушува.

Втората по големина икономика в света изненада мнозина със скоростта на своето възстановяване от коронавирусния шок, особено на фона на напрегнатите отношения между САЩ и Китай в търговията и други фронтове.

Строгите ограничения на вируса в Пекин позволиха овладяване до голяма степен огнището на COVID-19 много по-бързо от повечето страни. В същото време ръководеното от правителството стимулиране на местните производители позволи доставки на стоки в много страни, осакатени от пандемията.

Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 6.5% на годишна база през четвъртото тримесечие, над прогнозите на икономистите за ръст от 6.1% и след солидните 4.9% годишен ръст за третото тримесечие.

Данните показват, че БВП е нараснал с 2.3% през 2020 г., което прави Китай единствената голяма икономика в света, която избягва свиване през миналата година. И Китай се очаква да продължи да властва пред своите връстници тази година, като икономистите прогнозират БВП да се разширява с най-бързите темпове от десетилетие до 8.4%, сочи проучване на Reuters.

Подкрепена от строгите мерки за ограничаване на вируса и политически стимули, икономиката се възстановява стабилно от стръмния спад от 6.8% през първите три месеца на 2020 г., когато избухването на COVID-19 в централния град Ухан се превърна в пълноценна епидемия.

Икономическата мощ на Азия е подхранвана от изненадващо издръжлив сектор за износ, но потреблението на Китай - ключов двигател на растежа - изостава в очакванията на фона на опасенията от възраждане на случаите на COVID-19.

Данните от миналата седмица показват, че китайският износ е нараснал с повече от очакваното през декември, тъй като нарушенията на коронавируса по света подхранват търсенето на китайски стоки, дори когато по-силният юан оскъпява износа за чуждестранните купувачи.

И все пак, подчертавайки огромното въздействие на COVID-19 в световен мащаб, растежът на БВП на Китай през 2020 г. отбеляза най-слабия си темп от 1976 г., последната година на продължилата десетилетие културна революция, която разруши икономиката.

Коментари: 0