Америка губи търговската война с Китай

Азиатската страна се възстанови от вътрешната си COVID криза точно когато светът имаше крещяща нужда

Америка губи търговската война с Китай

Снимка: БТА

Китай превъзхожда всяка друга голяма икономика в света благодарение на по-бързото си възстановяване от пандемията от коронавирус. Тази относителна сигурност, изглежда, че сега дава предимство на страната и в търговската война със САЩ. 

Втората по големина икономика в света приключи последния месец от 2020 г. с общ търговски излишък от 78 млрд. долара, сочат официалните митнически данни за декември, публикувани този четвъртък. Общият излишък на Китай за цялата година достигна рекордните 535 млрд. долара, което е с 27% повече от 2019 г. Междувременно износът нарасна до рекордно високи нива.

„На фона на всички шумове от разединяването и деглобализацията, донякъде неочаквано, пандемията задълбочи връзките между Китай и останалия свят“, пише в свой доклас Лари Ху, главен китайски икономист за Macquarie Capital. 

Луис Куийс, ръководител на азиатската икономика в Oxford Economics, отдава печалбите на Китай до голяма степен на управлението на пандемията в страната, избухнала в китайския град Ухан преди малко повече от година. Той добавя, че Китай се е възползвал от голямото търсене на защитно оборудване и електроника, тъй като хората по света са работили от вкъщи.

След като се възстанови от собствената си COVID криза, Китай беше отворен за бизнес, когато пандемията предизвика огромно търсене в САЩ (и други страни) на свързани с вируса стоки“, смята Куийс.

Междувременно търговските отношения на Китай със САЩ станаха още по-дисбалансирани. Търговският излишък на Пекин с Вашингтон нарасна до 317 млрд. долара през 2020 г., което е 7% увеличение спрямо предходната година и втората най-висока сума в историята, според Ирис Панг, главен икономист за Голям Китай в ING. Тя е със само 7 млрд. щатски долара под нивата от 2018 г., когато започна търговската война с Пекин. Целта на Тръмп тогава бе именно да коригира т.н. „двустранна връзка“ с втората по големина икономика в света.

Съдейки по нарастването на американския внос от Китай през 2020 г., изглежда справедливо да се каже, че търговската война на Тръмп със страната се провали“, коментира Куийс.

Добрите търговски новини идват дни преди Китай да обяви данните за обема на брутния вътрешен продукт за 2020 г. – още една стойност, която се очаква да е положителна. Голяма част от анализаторите прогнозират ускоряване на икономическия растеж на стрсната през последните три месеца на годината. Анкетираните от Reuters експерти очакват БВП на Китай да отчете ръст с 2.1% за цялата 2020 г.

„Тъй като Китай играе критична роля в много вериги за доставки и остава фундаментално много конкурентно място за производство, е значително по-лесно да се каже, отколкото да се направи отделяне от него“, допълни Куийс.

Бъдещето на Китай обаче не е лишено от предизвикателствата. Анализаторите посочват, че новоизбраният американски президент Джо Байдън няма да снеме напълно натиска върху страната след встъпването си в длъжност идната седмица. „Правителството на Байдън ще предприеме различен, по-малко воюващ и по-стабилен подход към Китай. Но политически не е възможно да премахне митата върху китайските стоки в скоро време“, завършва Куийс.

Коментари: 0