Китайската полиция използва смарт очила за справяне с престъпността

\"Умните\" очила са свързани с вътрешна база данни, в която се съхранява информация за криминално проявените

Китайската полиция използва смарт очила за справяне с престъпността

Снимка: China News Service

2576 ~ 1 мин. четене
Полицията в Китай започна да използва слънчеви очила с вградена технология за лицево разпознаване, за да увеличи шансовете за идентифицирането и залавянето на престъпници, предава BBC. Благодарение на иновацията досега органите на реда са успели да заловят седем заподозрени, информират местните държавни медии.

"Умните" очила са свързани с вътрешна база данни, в която се съхранява информация за криминално проявените. Иновацията дава възможност на полицаите да сканират в реално време лицата на хиляди хора в тълпата и така по-лесно да залавят бегълци. 

И докато това е положителната страна на монетата, то критиците съзират в технологията шанс правителството да получи още повече власт. Опасенията са, че технологията може да се използва за преследване на политически дисиденти и други неудобни на управниците граждани. 

Новото оборудване е било използвано на натоварена жп гара в централната част на град Джънджоу. Седемте заловени престъпници са обвиняеми в различни престъпления – от дребни хитрини до трафик на хора. С очилата са били идентифицирани и 26 души, използвали фалшиви идентификационни номера. 

Китай е световен лидер в развиването на технологии за лицево разпознаване, а на населението непрестанно се напомня, че с такова оборудване не може да се избяга от ударите на закона. Страната на практика изгражда нещо, наречено „най-голямата световна камера за наблюдение“. До момента има монтирани около 170 млн. устройства, а през следващите три години се очаква да бъдат инсталирани още около 400 млн. броя. Много от камерите използват изкуствен интелект, както и технологии за лицево разпознаване. 

Подкрепи Economic.bg