Eleven стартира нов частен фонд с 6 млн. евро рисков капитал

Eleven 2.0 включва само частни инвеститори

Eleven стартира нов частен фонд с 6 млн. евро рисков капитал

Екипът на Eleven

1752 ~ 3 мин. четене

Българският фонд за рисков капитал Eleven обяви, че ще инвестира нови 6 млн. евро в технологични стартъп компании от България и Югоизточна Европа. Капиталът на новия фонд за дялово инвестиране е изцяло частен и идва от успешни предприемачи от България и региона.

Eleven 2.0

Под надслов “Founders Fund” (от предприемачи за предприемачи), новият фонд на Eleven е съставен изцяло от частни инвеститори - успешни предприемачи и професионалисти с дългогодишен опит в бизнеса.

“Ограничените във времето стартъп програми, които се опитват да поставят стартиращите предприемачи в рамки, вече не са ефективни. С Eleven 2.0 стъпваме върху всичко научено досега и изграждаме подкрепяща инфраструктура от знание, капитал, световни партньорства и сплотена общност. На база индивидуалните нужди, които всяка компания има, тази инфраструктура мобилизира необходимите ресурси в правилния за нейното развитие момент”, коментира Даниел Томов, партньор в Eleven.

Първоначалната инвестиция ще бъде в размер на 100 000 евро в замяна на 10-12 процента дял в компанията. В зависимост от развитието и нуждите им фондът може да вложи допълнително до 200 000 евро.

Фондът няма да оперира на база на прозорци за кандидатстване, вместо това екипът е отворен да разглежда стартъпи през цялата година.

“Участието в Eleven 2.0 на над 30 частни инвеститори със сериозен опит в различни индустрии, е голямо предимство за нас и невероятна добавена стойност за компаниите, в които ще инвестираме. Знанието, опитът и контактите, с които нашите инвеститори могат да подкрепят новата вълна предприемачи, са безценни”, споделя Васил Терзиев, партньор в Eleven.

Технологични компании от България и региона могат да изпращат информация за своите стартиращи проекти чрез форма достъпна от уебсайта на Eleven (http://www.11.me/).

“Търсим смелите предприемачи, които решават значими предизвикателства чрез помощта на технологиите. Искаме да видим екипи, които имат първоначален прогрес и вече са положили усилия върху идеята, в която вярват”, посочва Ивайло Симов, партньор в Eleven.

Eleven досега

В рамките на 3 години Eleven инвестира 12 милиона евро от първия си фонд, финансиран по програма Джереми, в над 100 технологични компании и активно участва в развитието на стартъп екосистема у нас. Някои от по-познатите инвестиции са:


-       Melissa: продуктите, които превръщат съществуващите домашни уреди в част от умния дом;

-       Enhancv - онлайн услуга, която помага на стотици хиляди потребители от цял свят в създаването на професионално CV, което да ги представи по най-добрия начин;

-       Dronamics: компанията, която разработва необикновен безпилотен транспортен самолет за граждански цели;

-       TaxiMe: популярната мобилна услуга, която дава възможност за лесна поръчка на такси с подбрани шофьори с висок рейтинг, а от скоро коли с тяхното лого могат да бъдат срещнати из улиците на София;

-       Farmhopping: една от първите онлайн услуги в Българи, която доставя качествените продукти на малки и средни ферми директно до крайните клиенти.

През последните няколко години Eleven е единственият фонд за рискови инвестиции, който се фокусира в най-ранната фаза в България. Опитът на инвеститорите показва, че подкрепата на компании на този стартиращ етап е фундаментална за успешното им бъдещо развитие. Наличието на практическа подкрепа от ментори и професионалисти по най-важните бизнес теми, достъп до първите корпоративни клиенти, глобална партньорска мрежа и доброто управление на финансите, дава силен първоначален тласък на стартиращите предприемачи.

Подкрепи Economic.bg