Китайски автономен автобус влиза в масово производство

Автобусът Apolong на китайския гигант Baidu

Китайски автономен автобус влиза в масово производство

Снимка: Softbank Group

568 ~ 2 мин. четене
Китайският технологичен гигант Baidu обяви, че стартира масово производство на своя самоуправляващ се автобус Apolong. Първоначално автономното превозно средство ще бъде пуснато за търговска употреба на вътрешните пазари, но крайната цел е то да достигне чуждестранните, предава BBC. 
Автобусът на Baidu покрива „Ниво 4“ в класификацията за автономност на транспортната инженерна организация SAE International. Това означава, че превозното средство умее да се справя с повечето условия на пътя, дори ако при нужда човек не успее да реагира по подходящ начин. 
Автономната система в автобуса е само една степен под максималната възможна, покриваща всички възможни сценарии, включително шофиране по черни пътища и при необичайни метеорологични условия. 
„2018-а бележи първата година от комерсиализацията на автономното шофиране“, коментира главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли, който изложи плановете на компанията по време на годишната конференция за разработчиците на изкуствен интелект в Пекин. 
Ли обърна внимание, че в миналото Китай е изнасяла евтини стоки, но в бъдеще ще експортира изкуствен интелект. Страната вече е един световните лидери в областта заедно със САЩ. 
Що се отнася до автобуса Apolong, той може да превозва до 14 души и е разработен съвместно с китайски производители на автомобили. 
В него изобщо липсват седалка за водач, както и волан и педали. Той може да развие скорост до 100 км/ч и да измине разстояние до 70 км след двучасово зареждане на батерията. 
Компанията казва, че превозното средство скоро ще бъде пуснато в Пекин, Шънджън, Ухан и други китайски градове. Предвид партньорството с японската Softbank Group се очаква, че автобусът скоро може да стъпи и по пътищата на Токио. 
Подкрепи Economic.bg