7 от най-забележителните небостъргачи с дупки

Когато празнотата носи предимство

7 от най-забележителните небостъргачи с дупки
2693 ~ 2 мин. четене

През по-голямата част от съвременната история небостъргачите са били и са просто много високи сгради с напълно еднакви фасади. Но с течение на времето архитектите започнаха да променят външността им, а понякога – дори да премахват цели части от структурата.

Внушителните и високи сгради с дупки предлагат смели нови форми, на които да се възхищаваме отвън, а наемателите вътре могат да се наслаждават по този начин на повече светлина, която е рядкост в традиционните небостъргачи.

Вижте 7 от най-дръзките примери за сгради, които карат празнотата да изглежда впечатляващо.

1. CCTV Tower – Пекин, Китай

Проектирана през 2008 г. от Rem Koolhaas и Ole Scheeren, CCTV Tower в Пекин се превърна в икона в оживения бизнес район на града.

2. Марина 106 - Дубай

Проектиран от базираното в ОАЕ Национално инженерно бюро и планиран да бъде завършен през 2019 г., Марина 106 в Дубай ще бъде луксозен жилищен небостъргач, който се простира на 1460 фута (445 метра) в небето.

3. Портата на Изтока - Суджоу, Китай

Висок 990 фута (300 метра), небостъргачът Портата на Изтока е най-високата сграда в източния китайски град Суджоу. Проектирана от фирмата RMJM, базирана във Великобритания, и завършена през 2014 г., сградата трябваше да символизира вход към града, посрещайки хората в нов и модерен Китай.

4. Мирадор, Мадрид

Проектиран от холандската архитектурна фирма MVRDV, Mirador в Мадрид е съвкупност от няколко единици, подредени заедно в модулна форма. Жилищната сграда включва градина за своите обитатели и се гордее с прекрасна гледка към близките планини Гуадарама.

5. Център за научни изследвания – Хамбург, Германия

Проектиран от уважаваната архитектурна фирма OMA, все още нереализираният Център за научни изследвания в Хамбург ще бъде изграден от десет модулни блока.

6. Opus Office Tower - Дубай

Проектиран от покойната Заха Хадид, в този небостъргач в Дубай ще се помещават апартаменти и хотел, когато бъде завършена по-късно това десетилетие. Холистичният стил на сградата включва крив и линии, характерни за родената в Ирак световноизвестна архитектка.

7. Umeda Sky - Осака, Япония

Проектиран от японския архитект Хироши Хара, Umeda Sky е безспорно най-разпознаваемата забележителност в Осака, Япония. Завършена през 1993 г., сградата разполага с наблюдателна палуба на върха, която има формата на пръстен, издигнат на около 600 фута (183 метра) във въздуха.

Подкрепи Economic.bg