Китайските дейта центрове отделят въглерод колкото 21 млн. автомобила

Много малко съоръжения се възползват от огромния капацитет чиста енергия

Китайските дейта центрове отделят въглерод колкото 21 млн. автомобила

Снимка: Pixabay

Центровете за данни в Китай са произвели 99 млн. метрични тона въглероден диоксид през миналата година. Количеството е еквивалентно на отделените емисии от около 21 млн. автомобила в движение, пише CNN, позовавайки се на актуален доклад. 

В дейта центровете се съхранява електронна информация, в това число имейли, снимки и видеоклипове. В световен мащаб консумират между 3% и 5% от общата глобална електроенергия, а по отношение на въглеродните емисии си съперничат с авиокомпаниите. 

Центровете за данни са една от най-големите индустрии в света. Миналата година тя е консумирала общо 2% от мощностите на страната, показва доклад на Greenpeace и North China Electric Power University.

Междувременно Китай изпреварва САЩ по производство на възобновяема енергия и бележи огромен напредък в разработването на соларни проекти. Въпреки огромните мощности и капацитет зелена енергия, повечето дейта центрове в Китай не я ползват. 

„Повечето съоръжения се намират на източното крайбрежие, в близост до бизнес центрове и далеч от възможностите на Китай за възобновяема енергия в централната и западна част на страната“, коментира експертът от Greenpeace Йе Руики. 

От 44-те центрове за данни, които организацията е изследвала, само пет са използвали чиста енергия. 

Центровете за данни в Китай са доминирани от местните играчи Alibaba и Тencent. Американската компания Apple също изгражда такъв в южната част на сраната. 
Коментари: 0