\"Кмет на Европа\" ще подпомогне кохезионната политика на ЕС

Инициативата може да даде своя принос в редица сфери, заяви Марку Маркула

\

Снимка: Стоян Йотов

Инициативата "Кмет на Европа" ще подпомогне кохезионната политика на ЕС, защото чрез нея кметове от цяла Европа ще имат възможността да споделят опита си със свои колеги. Това заяви председателят на Европейския комитет по регионите Марку Маркула в интервю за Kmeta.bg.

Той посъветва инициативата да бъде рекламирана във всички държави на ЕС, както и да се ползва за подобряване работата на местната власт. 

"Кмет на Европа" може да бъде част от подготовката на България за председателството на Съвета на ЕС, което ще приемете през 2018 г.", добави Маркула. 

Той заяви, че е обсъдил изграждането на екосистема от иновации с президента Росен Плевнелиев. "И двамата се съгласихме, че кметовете трябва да бъдат основна движеща сила в това отношение. "Кмет на Европа" може да им помогне при дискутирането на темата. Съберете всички български региони и организирайте кръгли маси за оптималното ползване на еврофондовете", заяви президентът на Комитетът по регионите. 

"Инициативата е страхотна възможност за кметовете да обсъдят важността на човешкия капитал, промяна на възгледите, развитие на предприемачески дух, прозрачност и възможности – това са сфери, в които "Кмет на Европа“ може да даде своя принос, категоричен е Маркула. 
Коментари: 0