Зрелостници плащат до 220 лв. за джаджи за преписване

Устройствата са маскирани като часовници, колани, копчета и дори кредитна карта

Зрелостници плащат до 220 лв. за джаджи за преписване

Между 60 и 220 лева струват джаджите, с помощта на които зрелостниците могат да препишат или да им бъде подсказано на матурата.  Устройствата са маскирани като часовници, колани, копчета и различни аксесоари.

69 лева например струва часовник, на който могат да бъдат качени над 1000 страници текст, пише "Стандарт". На самия часовник се качват файлове, които след това се визуализират на дисплея. Търговците в интернет посочват, че часовникът на нашия пазар ползва кирилица.

Друго устройство за подсказване наподобява кредитна карта, която приема сигнала отвън. Цената е 200 лева, но дни преди изпитите върви на промоция от 160 лв. Сто лева струва слушалка с презареждаща се батерия.

На пазара се намират и "незаглушими" mp3 плеъри. Те могат да се използват на места, където сигналът се заглушава, тъй като някои от българските училища разполагат с подобна апаратура.

В същото време микрослушалка, която може да се използва без мобилен телефон, струва 220 лева. Малка камера, която снима теста и го праща на външен човек може да струва до 200 лева. 

Коментари: 0