Книжки се взимат и без да се качиш на колата

Директорът на автомобилната администрация да се избира, а не назначава, предлага Йонко Иванов

Книжки се взимат и без да се качиш на колата
3812 ~ 2 мин. четене
В някои градове книжки се получават, без дори кандидатът да е седнал зад волана. Във Враца например от десетина години купуването на шофьорски изпити е станало нарицателно. В този град и в Монтана е станало възможно човек да си купи изпита, дори без да се явява и да се качва на автомобил. Това каза по БНР Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.   

Пред Нова телевизия той допълни, че Кюстендил и Габрово са други уязвими места. Иванов разказа, че при изпита с таблети се вижда как един и същи тест се решава от различни лица. Големият проблем е именно купуването на изпита по теория, каза той.

Вчера вечерта, при специализираната операция на ДАНС, ГДБОП и Специализираната прокуратура бяха задържани директорът на Агенция "Автомобилна администрация" Цветелин Цветанов и над 10 негови служители. Арести бяха извършени и в други градове, сред които Враца и Видин. 

Разследването е за изнудване на превозвачески фирми, вземане на подкупи за издаване на лицензи, фалшифициране на протоколи от шофьорски изпити и издаване на фалшиви книжки.

"Този арест беше очакван. От 10 години, общо взето, в тази администрация не се случва нищо ново. Един идва и затваря вратата, друг идва и я отваря. Когато бяха уволнени хора преди една година и половина за такива дейности, бяха разкрити големи схеми за търговия с шофьорски книжки"коментира по БНР Йонко Иванов

Според него обаче Цветелин Цветанов не е единственият виновен за всичко. По думите му има голямо лоби, което влияе върху директорите на „Автомобилна администрация” – "лоби от превозвачите, от определени други структури, които дават насоките, а тези насоки той трябва да ги изпълнява". 

"Ние искахме много отдавна тази длъжност да бъде изборна, а не човекът да бъде назначаван директно. Това място е възлово", добави Иванов, като подчерта, че от години се извършват политически назначения. 
Коментари: 0