Българска ИТ компания открива офис в Ню Йорк

Фирми на Сирма са работили с правителствата на България, САЩ, Канада и Великобритания

Българска ИТ компания открива офис в Ню Йорк
3884 ~ 3 мин. четене

Българската софтуерна компания „Сирма Груп Холдинг” АД открива свой офис в Ню Йорк. Фирмата обяви първите си инвестиции след успешното първично публично предлагане на Българската фондова борса. В края на миналата година „Сирма” успя да набере 11.4 млн. лева нов капитал като се листна на българската борса. IPO-то на холдинга  от високотехнологични компании бе най-голямото в България след кризата от 2007 година насам.

„Съветът на директорите на Сирма Груп одобри първите инвестиции с набраните нови средства. Съгласно Проспекта за предлагането се учреди и структурира ново дружество в САЩ с капитал от 2 милиона долара – Sirma Group Inc. Дружеството ще бъде ключово за развитието на холдинга с основна първа цел да развива продажбите на американския пазар на всички дружества и да засили синергиите между тях“, съобщи изпълнителният директор на „Сирма Груп” Цветан Алексиев.

Sirma Group Inc. ще е базирано в Ню Йорк и оглавено от Съвет на директорите, в който влизат Цветан Алексиев, Явор Джонев и Атанас Киряков. Решението на борда на холдинга предвижда дружеството на първи етап от развитието си да се концентрира върху нарастването на обема на продажбите на американския и близките пазари на дружествата от групата чрез изграждането на силен екип от търговци, с които групата да стъпи уверено и на източния бряг на САЩ.

Конкретни стъпки са предвидени за увеличение на продажбите на дружествата Sirma Solutions, EngView Systems, Ontotext и Sirma ITT, които да надградят над вече съществуващите позиции на този пазар. Сред знаковите клиенти на дружествата от групата в региона са Националната галерия на САЩ, Министествата на отбраната и на здравеопазването на САЩ, John Wiley & Sons (водещо издателство на научна литература), Quality Vision International (глобален лидер във видеоизмервателното оборудване),  Централната изборна комисия на Канада и Министерстовото на природните ресурси на Канада. Фокусът върху западните щати ще се поеме от сегашния офис в Айдахо, който дългогодишно се ръководи от Деян Ненов.

Сред другите инвестиции на Сирма ще бъдат повишаване на производствения капацитет на Sirma Solutions в София и регионалните офиси, както и отделяне на Loyax от Sirma Solutions като самостоятелно дружество, което освен че ще доразвива платформата за управление на лоялни програми, ще предлага и консултантска дейност в тази сфера. Loyax има вече изградена партньорска мрежа в страни от Европа, Азия, Африка, Близкия Изток и Латинска Америка, като платформата е лицензирана и за маркетингови агенции в Сингапур, Нигерия, Катар и Гваделупа, обслужващи десетки малки и средни бизнеси в изграждането на лоялните им стратегии. 

Платформата Лоякс е внедрена в няколко търговски центрове, казина и търговски вериги. От края на миналата година ръководството на Sirma Solutions структурира екипа, който да се отдели в самостоятелна компания, а в него са включени технически и маркетинг специалисти с най-голям принос и опит към проекта до момента. Общият размер на инвестицията в Sirma Solutions е 1 милион лева, от които 500 хил. лева предназначени за инвестиция в Loyax.

„Правим и множество по-малки инвестиции, които бяхме предвидили, за да ускорим растежа и капацитета на текущите екипи, за да имаме възможност да поемем новия бизнес и увеличим оборотите според плана“, допълва Алексиев. Холдингът ще финансира с 500 хиляди лева и Sirma ITT, която успешно внедрява решението си за интелигентно управление на процеси и документи в няколко институции и корпорации в САЩ. 

Миналият месец дружеството обяви своите консолидирани резултати за четвъртото тримесечие на 2015 година, където впечатление прави органичния ръст в приходите с 17.4% от 27.048 до 31.759 милиона лева, тъй като реално средствата от първичното публично предлагане се инвестират едва през 2016 година. От дружеството отбелязват, че са подобрили прогнозните резултати за 2015 г., презeнтирани пред инвеститорите преди първичното публично предлагане.

 „Сирма Груп Холдинг“ АД е холдингова компания с над 23 годишна история и е една от най-големите софтуерни групи в Югоизточна Европа. В групата работят над 300 опитни софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента. Сирма има експертиза и дългосрочни  клиенти в някои от най-иновативните сфери на софтуерната индустрия: семантични технологии, мобилни приложения, ERP (Enterprise Resource Planning), BI (Business Intelligence), финансови, банкови и разплащателни услуги, електронно правителство. Клиенти на групата са международни компании като BBC, Press Association, Blumberg, Astra Zenneca, IBM, Energous, QVI, Британския музей и много други. Фирми на Сирма са разработвали многобройни проекти за правителствата на България, САЩ, Канада и Великобритания.

Коментари: 0