Кофас: 5G амбициите на Китай са сериозни

Разгръщането на 5G мрежи от китайски компании се възприема като риск за киберсигурността от много страни

Кофас: 5G амбициите на Китай са сериозни
808 ~ 3 мин. четене
Мрежи от 5G поколение вече са факт на някои места по света, а тестове на такива постепенно стартират и в България. Макар че ефективното им разгръщане ще отнеме време, комуникационните технологии от ново поколение се оказаха толкова важни, че се издигнаха в голям крайъгълен камък в американско-китайската търговска война. Според мнозина желанието на САЩ е да спре все по-голямата инерция на Пекин в сферата, тъй като завземането на позиции сега ще даде дълбоко отражение върху икономиката в бъдеще. Анализаторите от Кофас определят 5G амбициите на Китай като сериозни. Какво още прогнозират те, четете в редовете по-долу. 

Китай координира своя подход към 5G и някои успехи вече са налице. Въпреки това все още разчита на вноса, особено на продукти от висок клас, като оставя сектора да бъде изложен на протекционистични заплахи. Освен това разгръщането на 5G мрежи от китайски компании се възприема като риск за киберсигурността от много страни. САЩ забраняват оборудването на Huawei и притискат своите съюзници да направят същото, което би могло да ограничи растежа на китайската 5G мрежа в бъдеще.

След като Китай изоставаше в ерата на 3G и 4G, китайското правителство постави специален акцент върху развитието на 5G технологията. Целта е производството на чипове да се увеличи от 65 милиарда долара през 2016 г. до 305 милиарда долара през 2030 г.  Добрите условия, които създава политическата рамка, позволиха на китайските компании да увеличат научноизследователската и развойна дейност в частния сектор с бързи темпове.

Координираният подход на Китай за насърчаване на 5G ще помогне на много китайски компании да се възползват от „предимството на първия“. Смята се, че 40% от патентите за текущи 5G мрежови стандарти са от китайски фирми. Huawei е световен лидер в мрежовите инфраструктури; в момента държи 29% от пазара. Освен това, анализаторите на Кофас очакват тези промени да задействат цикъл на подмяна на мобилни телефони.

Но разбира се, Китай се изправя и пред редица предизвикателства и пречки за развитието си. Американските тарифи влошават условията за търговия с китайския износ. Китайските компании, които се занимават с 5G технологии все още разчитат на вноса на ключови компоненти. През май 2019 г. САЩ обявиха, че ще забранят на Huawei и нейните филиали да купуват части и компоненти от САЩ. Това оставя китайските компании, изложени на рискове по веригата за доставки на Huawei, като се има предвид, че около 16% от неговите компоненти идват от американски фирми през 2018 г. 

Експертите на Кофас, също така отбелязват, че разгръщането на 5G мрежи от китайски компании се възприема като риск за сигурността от много потенциални страни ползватели. Редица страни твърдят, че използването на мрежовата инфраструктура на Huawei 5G представлява заплаха за лични и секретни данни за чуждестранните компании и потребители. 

GSM Асоциацията прогнозира, че едва 14% от всички връзки ще бъдат 5G до 2025 г. Ще измине доста време докато 5G се превърне в новия телекомуникационен стандарт.

„Китай бързо се превърна в голям играч в 5G технологиите, но остава зависим от вноса на висококачествени продукти. Поради тази причина секторът е изложен на протекционистични заплахи“, коментира Милена Виденова, управител на Кофас България. „За страната ни има значение предимно какво ще договори Европейският съюз в тази насока“, добави още тя.

Подкрепи Economic.bg