10 исторически градчета, които са чудесно място за живеене

Те са и много красиви, освен че предлагат спокоен живот

10 исторически градчета, които са чудесно място за живеене

Снимка: Pixabay

Според доклад на Световната здравна организация, градското население в света съставлява около 54% от общото световно население, което е с 34% повече спрямо 1960 г. Това означава, че около 7 милиарда души населяват почти 4 милиарда големи градове като Ню Йорк, Париж и Токио. 

Но какво да кажем за тези, които не само предпочитат спокойния живот, но и желаят място, което не е толкова засегнато от модернизацията? 

Ето 10 исторически градчета и села по света, които все още са не само годни за живеене, но са и невероятно красиви. 

Дори да не решите да се преместите там за постоянно, то може поне да ги видите на място.

Танд, ФранцияРазположен на около 10 мили от италианската граница, малкият град Танд се намира в национален парк във френските Алпи. Трудно е да се каже кога Танд е създаден (някои експерти смятат, че е било в края на 7-и век), но това, което е известно със сигурност е, че в околността са открити праисторически гравюри върху скали. Градът е построен на планина, а по околните хълмове има лозя. Днес в средновековния град живеят по-малко от 3000 души.

Чешки Крумлов, ЧехияРазположен в южна Чехия, Чешки Крумлов още пази своята архитектура от 14-и до 17-и век. Сградите са изградени около завой на река Вълтава и са предимно проектирани в очарователна готическа, ренесансова и барокова архитектура. През 1992 г. замъкът Чешки Крумлов (който е издигнат около 1240 г. сл. Хр.) беше обявен за обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

Ширакава-го, ЯпонияСело Ширакава-го е разположено под върха Хаку на планината Риохаку. Построено през 19-ти век, селото има население от близо 2000 души.

Ез, ФранцияЖивописното село Ез стои на скала с изглед към Френската Ривиера. Основан някъде около 2000 г. пр.н.е., Ез се превърна в туристическа дестинация със своята очарователна средновековна естетична и спираща дъха гледка към морето. Сегашното население е приблизително 3000 души.

Оя, ГърцияНа остров Санторини в Южно Егейско море, малкото село Оя е заселено в началото на 13-и век и оттогава е нараснал до около 1500 души.

Рейн, НорвегияРибарското село се намира в северната част на Норвегия,. Основано през 1743 г., то е разположена на повече от 60 мили северно от Полярния кръг. Сегашното население е малко над 300 жители, но много туристи се тълпят в селото през зимата, за да наблюдават Северното сияние.

Алберобело, ИталияДруг обект на ЮНЕСКО за световно наследство е село Алберобело. Разположен в южна Италия и построен през 16-и век, Алберобело се отличава със своите трули - уникални бели конусовидни къщички.

Бардейов, СловакияЕдно от най-старите селища в Словакия, село Бардейов е включено в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Архитектурата е от 13-и, 14-и и 15-и век, което позволява на археолозите да разберат как европейските цивилизации планират своите пространства.

Байбъри, АнглияБайбъри е село, разположено в Южна централна Англия, на около 40 мили източно от Бристолския канал. Познато е със своите каменни вили от 17-и век. А снимка на Байбъри с неговите емблематични сгради може да се види на вътрешната корица на всеки британски паспорт.

Халщат, АвстрияСело Халщат е сгушено в планинския район на Залцкамергут. На почти 40 мили от германската граница, Халщат се състои от красиви алпийски сгради от 16-и век, които сякаш са накацали върху живописното езеро. Много хора определят панорамната гледка към него като идеалната пощенска картичка.

Снимки Pixabay, Wikipedia
Коментари: 0