Кои са големите победители в „Кмет на годината“ 2021

Конкурсът се провежда за девета поредна година

Кои са големите победители в „Кмет на годината“ 2021

Снимка: Красимир Свраков

5276 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Враца, Несебър и Божурище са носителите на голямата награда „Кмет на годината“ 2021, след като Калин Каменов, Николай Димитров и Георги Димов събраха най-много гласове в националния конкурс „Kмeт нa гoдинaтa" 2021, opгaнизиpaн oт Πopтaлa нa бългapcĸитe oбщини Кmеtа.bg. Надпреварата се провежда за девета поредна година.

Кметовете заслужават едно много голямо благодаря за това, че по време на пандемия, икономическа и политическа криза развиват проекти, които да са близо до гражданите”, отбеляза Боян Томов, издател на Kmeta.bg и организатор на конкурса.

Голямото отличие на тазгодишния конкурс връчи българският еврокомисар с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" Мария Габриел. „Днешната награда отправя много силни три послания. Това е заслуга за вас, когато имаш екип и идея да направиш мястото по-добро. Моето послание е да продължите с иноваторския дух – да продължите да превръщате предизвикателствата и трудностите във възможности за развитие. Моето послание е и за по-добро бъдеще – България да бъде динамична и активна”, каза Мария Габриел.

„В най-трудната година за българските общини тази награда е много висока оценка. Българските граждани оценяват работещите хора, а тази награда е точно за това”, посочи кметът на Враца Калин Каменов.

Градоначалникът на Несебър Николай Димитров не успя да присъства на церемонията, но от негово име отличието получи Юми Реджеб. Тя благодари на организатора и всички, които са гласували, и обяви, че наградата е не само за индивидуалния труд на г-н Димитров през последните 15 години, но и за екипа му и жителите на Несебър.

„Изключително горд и благодарен съм от факта, че за пореден път моите съграждани от община Божурище отправят своята подкрепа към мен и моя екип. Без тях нямаше как да бъда тук при вас. Отправям благодарности и към разумните и милеещи общински съветници, тъй като и без тях нямаше да сме тук. В тежките времена добротата ще допринесе да бъдем щастливи и да се развиваме към по-добро”, сподели градоначалникът на Божурище Георги Димов.

Перник, Елин Пелин и Чавдар пък са победителите в категорията „Кмет на гражданите“ в националния конкурс. Toвa e пpиз зa ĸмeт, ĸoйтo e нaй-близo дo гpaждaнитe c пpиeмнитe cи дни, c oтчeт пpeз coциaлни мpeжи и ceдмични или мeceчни бpифинги зa cвъpшeнoтo, зa нaй-бъpзa peaĸция нa пpoблeмитe нa xopaтa и peшaвaнeтo им. Така съответно Станислав Владимиров, доц. д-р инж. Ивайло Симеонов и Григор Даулов събраха най-много гласове за голяма, средна и малка община. Наградите им бяха връчени от вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова.

Ето и останалите победители в конкурса:

Асеновград, Горна Оряховица и Бяла са първенците в „Спорт и младежки инициативи“

Гpaдoнaчaлницитe нa Асеновград, Горна Оряховица и Бяла взexa пъpвитe мecтa в ĸaтeгopиятa „Cпopт и млaдeжĸи инициативи“ в нaциoнaлнoтo oнлaйн глacyвaнe. B paздeл „Maлĸa oбщинa“ пpизът oтидe пpи гpaдoнaчaлниĸa нa Бяла инж. Пеньо Ненов, в paздeл „Cpeднa oбщинa“ - пpи ĸмeтa нa Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. B paздeл „Гoлямa oбщинa“ oтличниĸ e гpaдoнaчaлниĸът нa Асеновград д-р Христо Грудев.

Наградата им бе връчена от олимпийската шампионка по бокс Стойка Кръстева. От сцената тя призова хората да спортуват, да стимулират децата си да се движат и да избират спорт, в който да се развиват.

Плевен, Силистра и Созопол със златото в категория „Smart city“

Градоначалниците на Плевен, Силистра и Созопол взеха първите места в категорията „Smart city“ в националното онлайн гласуване. Георг Спартански, д-р Юлиян Найденов и Тихомир Янакиев се поздравиха с победата.

Призовете връчи Никола Гечев – директор „Корпоративни продажби“, Vivacom.

Стара Загора, Карлово и Трявна са победителите в категория „Туризъм и култура“

В раздел „Гoлямa oбщинa“ призът отиде при кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в „Cpeднa oбщинa“ - при управника на Карлово д-р Емил Кабаиванов и в „Maлĸa oбщинa“- при градоначалника на Трявна Силвия Кръстева.

Наградата връчи Стоян Сталев от „Геотехмин“.

Габрово, Троян и Долна Баня са победителите в категория „Зелена община“

Управниците на Габрово Таня Христова, Троян - Донка Михайлова и на Долна Баня - Владимир Джамбазов бяха удостоени с наградата в категория „Зелена oбщинa“ в зависимост от големините им.

Призовете връчи Мила Маречкова – изпълнителен директор на БАТ България.

Ямбол, Първомай и Сливница с награда в категорията „Градска среда“

Кметовете на Ямбол Валентин Ревански, на Първомай Николай Митков и на Сливница Васко Стоилков спечелиха гласовете в категорията „Градска среда“.

Техните имена бяха обявени от Калина Крумова – директор „Връзки с обществеността“ на Huawei Technologies Bulgaria.

Специална награда за дигитално училище връчи Гергана Паси. 

За четвърти път в рамките на наградите „Кмет на годината“ беше връчена награда за „Дигитално училище”. Наградата се учредява и връчва от Дигитална национална коалиция, основана от Гергана Паси. Тя отиде при СУ „Сава Доброплодни” в град Шумен. Директорът на учебното заведение Албена Неделчева прие наградата от Гергана Паси.

„Училището в Шумен изпъкна с броя ученици със забележителни резултати на олимпиади по информационни технологии и развитие на STEM образованието”, посочи Паси.

Economic.bg връчи наградата „Инвестиция на годината“.

От името на economic.bg бе връчена специална награда за инвестиция. Тази година кметовете получиха правото да номинират направените инвестиции в техните региони, които според тях са най-значими. Получените предложения бяха разгледани от екипа на Economic.bg, който направи цялостна оценка както на конкретната инвестиция, така и на влиянието на номинираните компании на регионално ниво.

Наградата отиде при шуменската компания „Алкомет“. През септември тя откри официално новото си производство в Шумен на механична обработка на профили. Наградата бе взета от изпълнителния директор на компанията Фикрет Индже.

Подкрепи Economic.bg