Economic.bg връчи наградата „Инвестиция на годината“

Специалното отличие бе присъдено в рамките на конкурса „Кмет на годината“ 2021

Economic.bg връчи наградата „Инвестиция на годината“

Снимка: Красимир Свраков

2921 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

За девета поредна година конкурсът „Кмет на годината“ се превърна в платформата, която даде шанс на гражданите да оценят кметовете си. Тазгодишното издание се отличи най-вече заради специалната награда „Инвестиция на годината“, която Economic.bg връчи.

Тази година кметовете получиха правото да номинират направените тази година инвестиции техните региони, които според тях са най-значими. Получените предложения бяха разгледани от екипа на Economic.bg, който направи цялостна оценка както на конкретната инвестиция, така и на влиянието на номинираните компании на регионално ниво.

Това е една от най-специалните награди. Инвестициите имат огромен смисъл както за населеното място, така и за хората. Благодаря на кметовете, които номинираха направените инвестиции. Това е първата такава награда, която връчваме, Надявам се да остане като традиция”, каза главният редактор на Economic.bg Георги Желязков.

Така тази година наградата за инвестиция отива при „Алкомет“. През септември компанията откри официално новото си производство в Шумен на механична обработка на профили. Новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили. „Алкомет“ има вече сключен дългосрочен договор с големия немски производител на автомобили BMW.

Миналата година инвестирахме 89 милиона лева в нова преса и в студеновалцов стан. Закупихме ги от немския производител SMS. С последвалата инвестиция открихме нов цех и сключигме договор с BMW. Ще произвеждаме за тях части за автомобили. Много съм доволен като турски инвеститор на инвестирам точно в Шумен и този регион”, каза изпълнителния директор на компания “Алкомет” Фикрет Индже.

Новият цех е разположен на 4100 кв. м площ и разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти.  Благодарение на тази инвестиция „Алкомет“ вече може да доставя на клиентите си обработени детайли, готови за вграждане. Подобни продукти намират приложение не само в автомобилната промишленост, но и в строителството, архитектурта, машиностроенето, производството на енергия от възобновяеми източници и други сектори. Към момента новоразкритите работни места в новия цех са 30, като се очаква в бъдеще да се наемат още служители.

През годините обаче компанията не е спирала да инвестира и да подкрепя местната общност. През трудната 2020 г. приключи най-мащабната инвестиционна програма на „Алкомет“ АД до момента за над 89 млн. лв. Благодарение на нея компанията удвои производствените си капацитети в двата основни цеха. В пресов цех беше внедрена 25 MN HybrEx® преса, а в изцяло новия “Валцов цех 2” заработи ново поколение студено валцов стан 6-high-cold-rolling mill на немската компания SMS GROUP

Благодарение на тези инвестиции, компанията изцяло модернизира производствените си процеси, подобри качеството на продуктите, разшири своето портфолио и разкри 154 работни места в област Шумен.

Подкрепи Economic.bg