Съзвездието Starlink ще доставя бърз Wi-Fi при полети

Вече се водят преговори с авиокомпании, обяви Илон Мъск

Съзвездието Starlink ще доставя бърз Wi-Fi при полети

Снимка: Twenty20

592 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Сателитите от мрежата Starlink на SpaceX може да бъдат използвани за Wi-Fi достъп до интернет по време на полет. По думите на милиардера Илон Мъск, собственик на космическата компания, идеята вече се обсъжда с някои авиокомпании, желаещи да добавят вискоскоростната сателитна връзка като част от пътуването.

„Моля, уведомете ги, ако го искате във вашия самолет“, написа Мъск в Twitter, добавяйки, че Starlink предлага интернет с ниско времезакъснение (латентност) при скорост от половин гигабит в секунда.

Starlink е проект на SpaceX за изграждане мрежа от хиляди спътници, предназначени да доставят високоскоростен интернет до всяка точка на планетата. В космическата индустрия той е известен като съзвездие от сателити.

Досега SpaceX е изстреляла 1740 спътника, а в мрежата има над 100 000 потребители в 14 държави. Услугата в момента функционира в бета версия, а цента ѝ е 99 долара на месец.

През юни вицепрезидентът на SpaceX Джонатан Хофелер обяви, че има „авиационен продукт в процес на разработка“ и че се водят преговори с няколко авикомпании за потенциалното добавяне на Wi-Fi услугата.

„Вече направихме някои демонстрации и търсим как този продукт да бъде финализиран, за да бъде пуснат в самолети в най-близко бъдеще“, каза Хофелер през юни.

Авиокомпаниите работят със сателитни доставчици на широколентов Wi-Fi достъп на борда. Viasat и Intelsat са сред водещите имена, предлагащи свързаност за превозвачи като Delta, JetBlue, American Airlines и United.

Starlink обаче има своите предимства. Докато съществуващите услуги използват спътници на далечни орбити, неговите сателити обикалят Земята на по-близко разстояние. Също така те могат ад увеличат скоростите на връзката, когато самолетът минава покрай тях. Освен това мрежата на SpaceX осигурява глобално покритие.

По-рано Мъск коментира, че е нужно регулаторно одобрение, което сертифицира услугата за всеки тип въздухоплавателно средство.

Подкрепи Economic.bg