Кои са новите лица в кабинета „Борисов-3“

Името на Лъчезар Борисов нашумя покрай скандала с кредита от 75 млн. лв., който ББР даде на колекторска фирма

Кои са новите лица в кабинета „Борисов-3“

проф. Костадин Ангелов

Снимка: Economic.bg/Архив

Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева Антония Симова Автор: Антония Симова

Петима ключови министри бяха сменени след Коалиционния съвет днес - Владислав Горанов, Младен Маринов, Емил Караниколов, Николина Ангелкова и Кирил Ананиев.

Един от тях - Ананиев ще поеме нов ресор - финансовото министверство, а вицепремиерът и "министър без портфейл" - Марияна Николова ще се заеме с туризма, ударен от коронакризата. От предложенията за рокадите в кабинета, трима министри ще бъдат нови на масата в Министерски съвет - на здравеопазването Костадин Ангелов, на финансите Лъчезар Борисов и на вътрешните работи Христо Терзийски. Назначенията им трябва да бъдат одобрени и от парламента, което се очаква да се случи най-късно следващата седмица. 

Костадин Ангелов

През последните месеци Костадин Ангелов е все разпознаваем сред обществото заради появата си в медийното пространство след началото на Covid-19. Позицията, която е изразявал публично относно коронавируса е, че трябва да свикнем да живеем с него. Ангелов не веднъж се е обявявал в подкрепа на по-строгите мерки срещу Covid-19. Няколко пъти той се появи и на брифингите на щаба, тъй като болницата, която ръководи, е сред тези, които приемат заразените с коронавирус.

През март Александровска болница върна дарението на фирмата „Уолтопия“ на бизнесмена Ивайло Пенчев заради това, че то не е безусловно. Ангелов коментира темата във Facebook: „Дълг на всеки лекар е да решава съдбата на пациентите съобразно техните медицински показатели – без да мисли какъв е „по пол или занятие“ или служител на чия фирма е. Уверявам всички, че няма лекар в болницата, който да вземе решение, различно от това, което неговият лекарски дълг му налага“.

Костадин Ангелов е начело на Александровска болница от 2013 г. насам. Магистър е по медицина, обществено здраве, както и по здравен мениджмънт и финанси. Притежава специалност „Хирургия“ и завършени курсове по хирургична онкология и по хепатобилиарна и панкреатична хирургия. Води упражнения по хирургия на студенти по медицина, студенти по дентална медицина, стажант лекари и обучение на специализанти по хирургия. През 2019 г. той отново печели конкурса на Министерство на здравеопазването и остава начело на лечебното заведение за още три години. Въпреки че през последните години финансовото състояние на болницата се подобрява, тя все още има просрочени задължения от над 11 млн. лв.

Лъчезар Борисов

Лъчезар Борисов е назначен в Министерството на икономиката през 2002 г. като главен експерт след спечелен конкурс. Той завършва висшето си образование в УНСС, като след това специализира във Венеция и Будапеща. Борисов е заместник-министър на икономиката от началото на кабинета „Борисов 3“, като е заемал същата длъжност и в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Името му нашумя в началото на април, когато медийни публикации разкриха, че единствената държавна банка - Българската банка за развитие, която е под опеката на икономическото ведомство, е отпуснала кредит за 75 млн. лв. на колекторска фирма. Това се случи в навечерието на увеличаването на капитала на ББР със 700 млн. лв., което имаше за цел да подпомогне малките и средни предприятия и определени групи физически лица за справяне с икономическите последици от коронакризата. По правилник толкова голям по размер кредит би трябвало да бъде одобрен от Надзорния съвет на банката, част от който е и Лъчезар Борисов. Това означава, че отпускането на кредита е станало с подписите на всички членове, т.е. и с този на предложения сега за министър на икономиката.

Вследствие на скандала премиерът Бойко Борисов поиска оставката на тримата изпълнителни директори на ББР, сред които и тази на Стоян Мавродиев. Тогава Караниколов защити Борисов и заяви, че му има „100% доверие“.

Христо Терзийски

Христо Терзийски работи в системата на МВР от 1996 г., а заедно с министъра в оставка Младен Маринов – повече от 20 години. Десет години работят на едно и също ниво, а следващите десет - два пъти Христо Терзийски е шеф на Младен Маринов и два пъти Маринов е шеф на Христо Терзийски.

Той е завършил Техническия университет в София. През 2009 г. е назначен за зам.-директор на СДВР, шест години по-късно става шеф на Главна дирекция „Национална полиция“ след обединяването на секторите „Охранителна“ и „Криминална“ полиция. Заема този пост досега.

Коментари: 0