Колекцията вина на Обри Макклендон ще бъде продадена на търг

Аукционът може да достигне 7,6 млн. долара

Колекцията вина на Обри Макклендон ще бъде продадена на търг

Колекцията вина на Обри Макклендон, съосновател и бивш генерален директор на американската нефтена компания Chesapeake Energy Corp., който почина през март, ще бъде продадена на търг утре. Цената на колекцията може да достигне 7,6 млн. долара, пише The Wall Street Journal.

Аукционът няма да бъде рекорден по стойност – за сравнение, милиардерът Уилям Кох през май продаде своите вина за 22 милиона долара.

„Това е тържествен момент с нотка горчивина” – каза ръководителят на аукционната къща Hart Davis Hart Wine Co. Бен Нилсън. В продължение на дълго време Обри Макклендон беше най-големият купувач на вина в САЩ.

Макклендон е бил известен колекционер и страстен любител на сорт Бордо. В частност, той е инвестирал в лозя във Франция и в мобилно приложение за избор на вина Delectable, в което може да качите снимка на етикета и да получите списък с цени на виното в различни магазини, заедно с коментар на сомелиер.

Макклендон умира в катастрофа в родния си град Оклахома Сити през март тази година. Някои казват, че случаят може и да е самоубийство. В деня преди инцидента, Министерството на правосъдието на САЩ е обвинява 56-годишния бизнесмен в заговор с друга компания.

Коментари: 0