Кметът на Лондон подкрепи Хилари Клинтън за президент

Атакувайки мюсюлманите, политиците подкрепят \"Ислямска държава\", заяви Садик Хан

Кметът на Лондон подкрепи Хилари Клинтън за президент

Кметът на Лондон Садик Хан изказа своята подкрепа за кандидатурата на Хилари Клинтън за президент на САЩ. Това се случи в Чикаго, при официалната визита на лондонския градоначалник зад океана, съобщават британските медии.

Хан заяви, че е голям фен на Клинтън и се надява тя да спечели президентските избори. „Тя очевидно е най-опитният кандидат в надпреварата. Като баща на 2 дъщери, мисля, че ако жена стане най-могъщият политик в света, това ще изпрати феноменално послание“, изтъкна кметът. Според него Хилари Клинтън „строи мостове, а не стени“.

Макар да не спомена поименно Доналд Тръмп, градоначалникът разкритикува позициите му. „Той заяви, че мюсюлманите от цял свят не биха били добре дошли в САЩ“, припомни Хан.

Според кмета подобни твърдения не само показват липса на разбиране и осъзнаване на величието на САЩ, тяхната история и наследство, но и косвено подпомагат „Ислямска държава“, защото намекват, че е невъзможно да бъдеш западен либерал и светски мюсюлманин.  

„Това, което ме интересува, е политиците да не се заиграват с екстремистите, като твърдят, че не е възможно да бъдеш светски мюсюлманин“, подчерта Хан.

Според лондонския градоначалник е важно САЩ да поддържа ролята си на еталон за толерантност, уважение и културно разнообразие.

„Мога да отрека слуха, че причината, поради която идвам в Америка сега, е в случай, че Тръмп победи и (като мюсюлманин) ще ми бъде забранено“, пошегува се Хан.   

Коментари: 0