Колите на Chevrolet ще предвиждат повредите си

Системата за самодиагностика е подобна на тази при Boeing 787

Колите на Chevrolet ще предвиждат повредите си

Снимка: Chevrolet

Автомобилният производител Chevrolet създаде първата система за самодиагностика, която ще уведомява собствениците на автомобили на марката за опасност от повреда. Системата ще предвижда появата на неизправности. Тя е подобна на тази, която се използва от авиолайнера Boeing 787. 

Технологията Proactive Alerts ще анализира състоянието на автомобила и ще предупреждава шофьорите за бъдещи повреди. При самолетите Boeing 787 системата е свързана с диспечерските служби на земята, като им предава данни за агрегатите, които трябва да бъдат проверени след кацане. 

Диагностиката работи на базата на принадлежащия на General Motors спътников авариен сервиз OnStar. При всяко стартиране на двигателя системата тества работата на стартера, горивната помпа и акумулатора, като сравнява получените резултати с тези в системата на OnStar, пише изданието AutoMedia.

Ако в автомобила настъпят отклонения, водачът получава съобщение, което в зависимост от настройките се появява на екрана на мултимедийната система или като SMS на мобилния телефон на собственика на автомобила.  

Новата технология Proactive Alerts ще се предлага първоначално на собственици на пикапа Silverado, всъдеходите Tahoe и Suburban, спортния Corvette и кросовъра Equinox. След това Proactive Alerts ще бъде внедрена и при моделите на Cadillac и Buick.
Коментари: 0