Възможни са атентати по време на Евро 2016

Кафенета, ресторанти, концертни зали са особено уязвими, предупреди шефът на Европол

Възможни са атентати по време на Евро 2016

Полицейската служба на Европейския съюз (Европол) предупреждава за възможни атентати преди и по време на Европейското първенство по футбол във Франция от терористичната групировка Ислямска държава”. Предупреждението отправи в интервю за в. Die Welt директорът на службата Роб Уейнрайт.

Евро 2016 е привлекателна цел за терористите, заяви Уейнрайт, като отбеляза, че атакуването на цели като кафенета, ресторанти, концертна зала е особено предизвикателство.

Той призова европейските страни да създадат единна база данни за опасните ислямисти. В действителност в страните от ЕС досега няма общо определение кого смятат за опасен, призна Уейнрайт.

Спешно са нужни единни критерии. Само така ще можем да задържаме онези, които, завръщайки се от горещи точки, може да извършат терористичен акт, изтъкна директорът на Европол.

Уейнрайт обяви, че на правоохранителните органи са известни близо 5000 чуждестранни бойци, заминали от Европа за Сирия и Ирак и присъединили се там към ИД. Една трета от тях са се върнали обратно, предупреди той.

Коментари: 0