Анкетна комисия ще решава да падне ли имунитета на Марешки

Бизнесменът сам ще се откаже от него

Анкетна комисия ще решава да падне ли имунитета на Марешки
372 ~ 1 мин. четене

Парламентът създаде временна комисия за имунитета на лидерът на „Воля“  и заместник-председател на НС Веселин Марешки. „За“ комисията гласуваха 184 народни представители, „против“ - 0 и „въздържали се“ -0 , с което тя бе приета.

Комисията е във връзка с искането на главния прокурор Сотир Цацаров от 27 април за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу народния представител. Обвинителният акт срещу Марешки е за причиняване на лека телесна повреда на общинския съветник във Варна Костадин Костадинов при изпълнение на функциите му и за изнудване.

Временната комисията се състои от 10 депутати, като всяка парламентарна група има право на двама членове. В мотивите на проекторешението за създаване на комисията се посочва, че до момента Веселин Марешки не се е отказал доброволно от своя имунитет. В тях се посочва още, че в такива случаи парламентарната практика предвижда създаването на временна анкетна комисия, която да проучи дали са налице достатъчно доказателства за искания имунитет. За председател на Временната комисия бе избран Християн Митев от „Обединени патриоти“, а за нейни членове: Димитър Петров и Христо Гаджев от ГЕРБ, Пенчо Милков и Филип Попов от ПГ на „БСП за България“, Александър Сиди от „Обединени патриоти“, Хайри Садъков и Танер Али от ДПС, Симеон Найденов, Антон Дончев. 

Веселин Марешки все пак ще се откаже доброволно от имунитета си, заяви  той в парламента. Ще го направи още на първото заседание на комисията, създадена по негово искане.

Подкрепи Economic.bg