Компаниите в Европа планират ускорено въвеждане на AI в технологиите

Данните са от проучване на Fujitsu

Компаниите в Европа планират ускорено въвеждане на AI в технологиите
1188 ~ 3 мин. четене
Почти половината европейски компании вече имат проект за въвеждане на изкуствен интелект (AI) в своята дейност. Това показва проучване на технологичния гигант Fujitsu за степента на въвеждане и ползите от AI в бизнеса. До две години 70% от компаниите ще са въвели AI технология във вече използваните от тях приложения.

Проучването е проведено съвместно с консултантската компания Pierre Audoin Consultants сред висш бизнес и ИТ мениджмънт на 240 европейски компании от автомобилна индустрия, индустриално производство и търговия на дребно. 80% от бизнесът очаква големи ползи от автоматизирането на процеси и елиминирането на човешкия фактор, 73% смятат, че това ще доведе до по-бързо реализиране на бизнес процеси, а 72% очакват повече и по-добри препоръки от AI за дейности в областта на прогнозите, като изпреварваща поддръжка и идеи за нови продукти и услуги.

“По всичко личи, че въвеждането на AI в момента е движено от функционалните нужди на организацията и има ясно разбиране за ползите от технологията. Но според нас, липсата на стратегически поглед върху въвеждането на AI изисква още по-голямото въвличане в процеса на мениджмънт от най-високо ниво“, обяснява д-р Дейвид Снелинг, Fujitsu Distinguished Engineer и директор на програмата за изкуствен интелект.

Повечето участници в проучването са съгласни за ползите от AI за придобиване на по-дълбоко разбиране на клиентите за целите на маркетинг и продажби, откриването и предотвратяването на опити за измами във областта на финанси и счетоводство, автоматизирането на веригата на доставки, планиране и изпълняване на поръчки, по-добри резултати при киберсигурност в областта на IT и подобрени предвиждащи поддръжки в производството.

От гледна точка на индустриите, производствените компании очакват най-големи ползи чрез елиминиране на човешката грешка (60%), минимизиране на човешкия фактор (51%) и елиминиране на ръчни процеси (43%). В сектора на услугите, търговията и транспорта компаниите са по-напреднали в създаването на AI стратегия – 15% от тях имат такава. 75% от производствените компании смятат, че най-големият потенциал на AI е в предвиждащата поддръжка на оборудване. Според доклада, това се дължи на целите за осигуряване на непрекъснати производствени процеси чрез използване на предвиждащи алгоритми основани на данни от производствените машини. Друг важен принос на AI за 70% от участниците е възможността за по-голяма гъвкавост при производствените процеси на нови продукти, а за 60% от отговорилите в проучването - подобряване ефикасността на производство чрез автоматизация.

Проучването разкрива, че водещи при въвеждането на изкуствен интелект технологии са скандинавските страни и UK като сравнително по-бавно прилагане на технологиите се отличават Германия, Австрия и Швейцария. То идентифицира и причини за все още предпазливото въвеждане на изкуствен интелект, като основно това е липсата на стратегически фокус по отношение на AI проектите.

В резултат, независимо от недвусмислените ползи от AI на функционално ниво, само една от четири компании в проучването гледат на AI като стратегически важно и само 11% имат изградена AI стратегия. Освен юридически или регулаторни причини, 61% от бизнесът споделя, че основен фактор ограничаващ въвеждането на AI е и липсата на AI в самите технологични решения, а за 52% това са вътрешните процеси и културата в организацията.

В заключение, специалистите отбелязват, че огромният потенциал на изкуствения интелект (AI) не е достигнат от компаниите в Европа поради липса на стратегически фокус като в резултат от това организациите рискуват да пропуснат възможността да използват AI за трансформация на своя бизнес.
Коментари: 0