Конференция събира кметовете и новите министри

\"Перспективи за растеж на българските общини\" се организира от Kmeta.bg заедно с церемонията „Кмет на годината 2014”

Конференция събира кметовете и новите министри
228 ~ 2 мин. четене

Конференция, посветена на проблемите на местната власт, ще събере днес на едно място кметове, министри от новото правителство, представители на Европейската комисия, хора от бизнеса. "Перспективи за растеж на българските общини", която съпътства тазгодишната церемония по връчването на наградите "Кмет на годината 2014", е организирана от портала на българските общини Kmeta.bg.

Конференцията ще бъде открита от председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева. Събитието ще се проведе в Зала 8 на Националния дворец на културата (НДК) и е разделено на три панела - "Българските общини в ЕС", "Гласът на бизнеса" и "Иновации в градската мобилност".

Специално за първи панел пристига Джордж Кремлис от Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия. Той е специалист в кохезионна политика и еко-оценки. Кремлис ще даде ключови насоки на българските кметове по оперативните програми в новия програмен период - 2014-2020 г.

В този панел като лектори ще вземат участие и някои от новите министри, както и експерти от ведомствата им в ресорите "Околна среда", "Земеделие" и "Регионално развитие".

Във втория панел "Гласът на бизнеса" Kmeta.bg е организирал среща на градоначалниците с ключови фигури от бизнеса за градивен разговор по реализация на бъдещи проекти.

Третият панел - "Иновации в градската мобилност", е за модерния подход в градското управление. Кметовете ще получат ценно ноу-хау за иновативни начини да устроят и подредят града си.

Един от лекторите в този панел е Александър Панайотов - съосновател на "Паркинг сектор", който ще докаже, че паркирането на автомобили в града не е "Мисия невъзможна". Неговият колега Димитър Димитров - съосновател на Tickey, ще предложи модерен начин за скъсване с миналото и слагане на край на хартиените билети за градски транспорт. Радостина Петрова от сдружение "Велоеволюция" ще разкаже за проектите за колелета под наем.

В панела ще вземе участие и Н.Пр. Сюлейман Гьокче - посланик на Република Турция, който ще сподели опита на турските градове в реализацията на урбанистични проекти.

На събитието са поканени всички 264 кмета и още толкова на борй заместник-кметове от страната.

След конференцията, на тържествена церемония в Зала 6 на НДК ще бъдат връчени наградите в конкурса „Кмет на годината 2014”. В 7 категории се състезаваха всички градоначалници, като изборът е направен от техните колеги. Всички 264 кметове на общини в страната имаха право да гласуват на сайта Kmeta.bg за най-успешните си колеги в сферите „Успешно привличане на инвестиции”, „Усвояване на евросредства”, „Опазване на околната среда”, „Развитие на туризма”, „Адекватна реакция при криза”, „Поддържане и развитие на спорта”, „Осигуряване на условия за отглеждане на деца”. Голямата награда е „Кмет на годината”, а в една от категориите победителят избират хората – „Кмет на гражданите”.

Церемонията ще бъде излъчена и по Българската национална телевизия от 23.00  вечерта. Заедно с БНТ медиен партньор на събитието е и Дарик радио, както и списание „Икономика” и Economic.bg.
Подкрепи Economic.bg