Конституционният съд спря референдума в Каталуния

Президентът на областта представи \"бяла книга\" за пътя към независимост

Конституционният съд спря референдума в Каталуния
Автор: Стилиян Гребеничарски

Испанският Конституционен съд отмени насрочения за ноември референдум за независимостта на Каталуния, пише Reuters.

Испанското централно правителство е поискало от институцията, по-рано в понеделник, да обяви гласуването за незаконно, тъй като то нарушава Конституцията на страната. Не е ясно кога съдът ще излезе с решение, като това може да се случи дори след години. На този етап, обаче, самото допускане на иска за разглеждане на конституционно дело спира ефективно провеждането на референдума. Говорител на Конституционния съд обяви, че дванадесетте съдии са имали нужда от около един час, за да достигнат до решението си.  

Областта, генерираща около 20% от брутния вътрешен продукт на Испания, се бори от години за по-широка автономия. Нестабилността в страната през последните години подхрани допълнително тези настроения. Премиерът на страната Мариано Рахой се противопостави остро на идеята за независимост на областта, заявявайки, че нито една група в Испания не може да вземе самостоятелно решение за независимост, което ще повлияе върху цялата страна. Той изрази съжаление за позицията на регионалния президент на Каталуния Артур Мас да насрочи вот.

„Съжалявам за тази позиция, защото е срещу закона, отвъд демократичното право. Тя разделя каталунците, отдалечава ги от Испания и Европа и нанася сериозни щети върху благоденствието им“, заяви Рахой след заседание на кабинета.

От своя страна Мас представи „бяла книга“, която разписва стъпките пред независима Каталуния. Документът съдържа 18 глави, включващи проблематика от отбраната, социалната сфера, търговията и финансовата жизнеспособност на евентуалната млада държава. Своеобразната пътна карта включва въпроси свързани с присъединяването към Европейския съюз и други международни организации.

Коментари: 0