Контейнерните фрахтови индекси плават над вълните

Снижение има само за превозите от Китай към Персийския залив, Южна Америка и Сингапур

Контейнерните фрахтови индекси плават над вълните

Снимка: Pixabay

Спотовите ставки на световните контейнерни фрахтови индекси, отчетени през 23-ата седмица на годината (1-7 юни), се движат стабилно нагоре, показва статистиката. Леко намаление се наблюдава единствено за курсовете от Китай към нестабилния Персийски залив, както и към залятата от пандемична вълна Южна Америка.

Фрахтовите индекси за контейнерните превози от Шанхай към Хамбург и Хавър са нараснали с 2% спрямо 22-ата седмица на годината (25-31 май), а към пристанищата на Средиземно море – с 0.8 на сто, показват данните. Ставките на контейнеровозите, движещи се в направление към Западното крайбрежие на САЩ са се увеличили с 1.7% спрямо края на май, а тези за плаващите към източните портове на Северна Америка – едва с 0.2 на сто.

Най-голям ръст спотовите ставки на контейнерния фрахт бележат за превозите към Австралия и Нова Зеландия – 4.1 на сто.

В същото време през първата неделя на юни фрахтовите индекси за контейнерните превози от Китай към Персийския залив са паднали с 6.5%, а към Южна Америка – с 5.3%.

Цените на контейнерните превози между Китай и Япония са без никакви изменения – както по отношение на източните, така и към западните японски пристанища. Леко намаление е отчетено на фрахтовите индекси за курсовете към Сингапур – 1.2%, докато към Южна Корея спотовите ставки бележат изненадващ ръст от 11.7 на сто.

Коментари: 0