Корбин се заиграва с идеята за четиридневна работна седмица

Макар да звучи популистки и да е за публичния сектор, предложението може да е от полза на британската икономика

Корбин се заиграва с идеята за четиридневна работна седмица

Снимка: БТА

Председателят на основната опозиционна партия във Великобритания Джереми Корбин анонсира нова идея, с която да спечели сърцата на британците – четиридневна работна седмица, пише Bloomberg.

Лейбъристката партия е провела проучване, въз основа на резултатите от което ще призове за по-малко работни часове за милионите служители в британския публичен сектор. Всички тези работници съставляват над една пета от работната сила в Обединеното кралство. Въз основа на въпросното проучване икономистът Робърт Скиделски е съставил доклад, който гласи, че инвестициите в автоматизация и подобряване на гъвкавостта на публичната администрация, здравните услуги и училищата може да е отправна точка за оптимизиране на британската икономика.

Призивът на Корбин за четиридневна работна седмица ще използва емоционална струна у тази част от британските граждани, които са се разочаровали от капиталистическата система след последната финансова криза през 2007-2008 г. и които имат чувството, че обществените блага не се разпределят справедливо. Освен това с перспективата компаниите да увеличат инвестициите си за въвеждане на роботи и изкуствен интелект в производството, профсъюзите се опасяват, че работниците масово ще останат без работа. Консултантската компания McKinsey & Company прогнозира, че 40% от работните часове на хората могат да бъдат автоматизирани дори със сегашните технологии.

Идеята на Корбин, макар и да звучи популистка, може да адресира и проблема с производителността на британската икономика – от почти десетилетие страната отчита едно от най-ниските равнища на производителност за час в сравнение с другите развити икономики, както и постоянно ниско ниво на инвестициите. В същото време във Великобритания използването на роботи в производството е най-ниското сред Групата на десетте (Г-10): Белгия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Холандия, Швеция, Швейцария, Великобритания, САЩ.

Коментари: 0