Коронавирусът отмени и Октоберфест

Фестивалът привлича около 6 милиона посетители

Коронавирусът отмени и Октоберфест

Снимка: Pixabay

2372 ~ 2 мин. четене
Лидерите на Бавария отменят Октоберфест, най-големият бирен фестивал в света, поради опасения, че той може да се превърне в място за размножаване на коронавируса, пише Guardian .

210-годишният фестивал, който привлича около 6 милиона посетители годишно, е голямо събитие в немския календар. Тазгодишните празненства трябваше да започнат на 19 септември и да продължат до 4 октомври.

Маркус Зьодер, премиерът на Бавария, която е един от най-тежко засегнатите от пандемията региони в Европа, заяви, че Октоберфест представлява твърде голям риск за общественото здраве. Той от няколко седмици намекваше, че фестивалът едва ли ще се състои.

„Да живееш с коронавирус означава да живееш внимателно“, каза Зьодер. „Докато няма ваксинация, трябва да сме много разумни. Рискът е твърде висок ... компромис няма да помогне".

Фестивалът се провежда в Мюнхен, баварската столица. Нейният кмет Дитер Райтер нарече решението „горчив хап“. Той каза, че за бизнесите, които участват във фестивала, това е тежък финансов удар и в техен интерес е било решението за отмяна на събитието да не се отлага повече. "Но човек не може просто да вземе решение, различно от това", каза той. "Рискът за феновете, които седят плътно заедно в големи палатки, да се заразят един друг, е голям", коментира Райтер.

"Това е емоционален и икономически труден момент", каза кметът. Приходите от Октоберфест миналата година възлизат на около 1 млрд. евро.

Някои райони в Германия започнаха да облекчават мерките, въведени миналия месец с цел да забавят разпространението на коронавируса, но големите събития са забранени до 31 август. В понеделник канцлерът Ангела Меркел призова германците да бъдат дисциплинирани, за да избегнат рецидив след известно подобрение в броя на заразените.
Подкрепи Economic.bg