Турция вдига вносните мита на някои стоки заради Covid-19

Страната е най-големият търговски партньор на България извън ЕС

Турция вдига вносните мита на някои стоки заради Covid-19

Снимка: БТА

5938 ~ 2 мин. четене

Турция повишава митата на широк кръг от вносни индустриални стоки - от коли до електроника, с цел да защити местните производители от външната конкуренция. Причината за решението на югоизточната ни съседка е нуждата от подкрепа за икономиката, която се свива подобно на тези в цял свят заради епидемията от Covid-19, предава Bloomberg. Тези повишения ще важат до 30 септември 2020 г., според публикуваната заповед в Official Gazette.

Изправяйки се пред една от най-тежките рецесии в развиващия се свят, Турция се противопостави на пълното блокиране на икономиката, дори когато попадна сред най-горещите точки на заразата. Към момента по данни на Bloomberg страната има 90 980 потвърдени случая на Covid-19 и 2 140 смъртни случая.

Турция се опитва да защити индустриалните си производители от вноса, тъй като те се борят с по-силна конкуренция и свиваща се клиентела в момента, когато пандемията намалява търсенето. Стоките, обхванати от по-високите тарифи, включват пластмаса, козметика, текстилни изделия, дърво, стъкло, мебели, обувки и кухненски принадлежности.

През март Турция отчете първия си случай на заразата, а за същия месец производството на моторни превозни средства спадна с 22% на годишна база, а износът - с 30%. Индексът, отчитащ увереността на турските производители пък падна през март до ниво, невиждано след световната финансова криза от 2008 г.

Турция е най-големият потребител на български стоки извън ЕС, като за периода януари-февруари 2020 г. износът на стоки от нас за югоизточната ни съседка е в размер на 654 млн. лв., по данни на НСИ. Търговското ни салдо със страната е отрицателно, като размерът на импорта ни е малко по-висок - 669 млн. лв. През изминалите 12 месеца пазарът на Турция е допринесъл за реализирането на 6.8% от общия ни експорт на стойност 4.06 млрд. лв. Спрямо година по-рано обаче бе отбелязан спад с над 7%.

Мерките, разкрити днес, са сред най-мащабните протекционистки реакции на разрастващата се криза, която вече нарасна в световен мащаб. Други големи икономики предприеха по-леки стъпки като Италия и Германия засилиха защитата от чуждестранни поглъщания, Русия и Румъния ограничиха доставките на пшеница, а САЩ искат да забранят износа на продукти, необходими за борба с болестта.

Подкрепи Economic.bg