Коронавирусът ще отложи старта на студентските бригади в САЩ

Засега е планирано програмата да стартира от 11 май 2020 г.

Коронавирусът ще отложи старта на студентските бригади в САЩ

Посланик Херо Мустафа връчва визите на трима студенти, заминаващи за САЩ по програмата

Снимка: Посолство на САЩ

Невена Мирчева Автор: Невена Мирчева
Епидемията от коронавирус и рестрикциите за пътуване ще отложат старта на програмата „Work and Travel“ на САЩ, популярна у нас като "студентски бригади". За момента програмата е действаща, т.е. не е отменена, но се отлага нейната начална дата, съобщават от "Интеграл" и Usit Colours  - две от организациите, които набират участници от България.

За България е предвидено програмата за 2020 г. да продължи от май до септември. Според партньорските организации от САЩ всеки желаещ да пътува по програмата WAT може да го направи след 11 май 2020 г.

Заради забраната за влизане на граждани от ЕС в САЩ на спонсориращите организации е препоръчано от ЕСА да не допускат влизане на студенти с визи J1 на територията на САЩ в срок от 60 дни, считано от 13.3.2020.

Работните разрешителни с дати преди 11 май 2020 ще бъдат преиздадени за по-късни дати, се съобщава на сайта на Usit Colours за програмата за България - gotousa.bg. За момента обаче се изчакват допълнителни разяснения и инструкции от партньорите в САЩ за процеса и сроковете на корекция на формулярите.

Междувременно от консулската служба на американското посолство в София обявиха, че от 16 март спират провеждането на интервюта за виза във връзка с мерките на българското правителство за неразпространение на COVID-19.

От организациите съобщават, че когато има потвърждение за подновяване на процеса по кандидатстване за визи, ще се свържат с всеки един от участниците с насрочени интервюта. От посолството на САЩ в България са уверили, че заплатените такси ще могат да бъдат използвани в рамките на 1 година от датата на плащането, а кандидатите с вече резервирана дата ще бъдат интервюирани с приоритет.

Всички кандидати, които са били планирали по-ранно заминаване, могат да се включат в студентската бригада след посочената дата. Трите спонсориращи организации разработват план за въвеждането на процеси, които ще гарантират безпроблемното участие на всички одобрени за програмата. 

"През последните 3-5 години между 4000 и 5000 студенти от България пътуват в САЩ по програмата „Work and Travel“. От тази бройка между 18 и 20% са тези, които трябва да заминат тази година за САЩ през втората половина на май. Те пътуват за работа в Аляска, където сезонът се открива по-рано", каза за Economic.bg Станимир Найденов, мениджър по програмата „Work and Travel“ в "Интеграл".

Билетите на всички тях са купени с дата след 13 май. Но ако има някои студенти, които сами са си запазвали билети за по-ранна дата - с идеята да пътуват преди това в САЩ, сме в готовност да им съдействаме да бъдат презаверени, казват още от "Интеграл".

Съвсем малък процент от заминаващите е било предвидено да пътуват преди 11 май и има готовност да им се съдейства за преиздаване на разрешителните и самолетните билети, казаха и от Usit Colours.

Големият процент от пътуващите тръгват след Memorial Day, който тази година се отбелязва на 25 май, и е считан за начало на официалния летен туристически сезон в САЩ.
Коментари: 0