Коронавирусът ще отнеме $320 млрд. от глобалната търговия за 3 месеца

За едно тримесечие загубите ще са съизмерими с тези от търговска война между САЩ и Китай през цялата 2019 г.

Коронавирусът ще отнеме $320 млрд. от глобалната търговия за 3 месеца

Снимка: Unsplash

1368 ~ 2 мин. четене

Загубите в глобалната търговия през първото тримесечие на годината заради коронавируса Covid-19 ще са в размер на 320 млрд. долара. Това прогнозират експертите на Euler Hermеs - лидер в застраховането на търговски кредити в света и у нас. Спадът е с 2.5% в сравнение със същия период на миналата година.

161 млрд. долара по-малко ще бъдат реализирани от износ на стоки, като основната част от тях е заради намаленото търсене в Китай, което вече е осезаемо дори в Италия и други европейски държави. 125 млрд. долара ще е ударът за туризма, а за транспорта - 33 млрд. долара.

Според анализаторите така загубите само за тримесечие ще са съизмерими с последиците от търговската война между САЩ и Китай през цялата 2019 г.. Макар че от Euler Hermes очакват през април да се появят първите признаци за нормализиране, прогнозата за второто тримесечие на 2020 г. също остава негативна – спад от 1% в сравнение със същия период на миналата година. Очаква се цялостното възстановяване да е постепенно и да отнеме време.

С разрастването на епидемията икономическите ефекти могат да се почустват и в България, смятат анализаторите. Намаляват търговските сделки със засегнатите държави, а най-сериозно засегнати се очаква да бъдат секторите на туризма, информационни технологии и електроника, свързаните с автомобилната индустрия производства, както и транспортът.

„Както на глобално ниво, така и у нас, последиците от епидемията ще се отразят на туризма. При технологичните компании се очакват проблеми заради прекъсването на веригата за доставки от Китай. С особено внимание следим и транспортния сектор, където ефектът на коронавируса и усложненията в оперативната работа се утежняват допълнително за бизнеса в контекста на променените тол такси и предстоящото въвеждане на пакет „Мобилност“, обяснява управителят на Euler Hermes за България Камелия Попова.

Съветът към българските компании е да бъдат с повишено внимание при сключване на сделки с партньори в Китай, Тайван, Южна Корея и Италия. Заради усложнената обстановка и повишеното напрежение в световен мащаб от началото на годината в България се наблюдава повишено търсене на застраховките на търговски кредити.

Коментари: 0