Храните по света поевтиняха за първи път от 4 месеца

Причината е разпространението на коронавируса и ограниченото търсене

Храните по света поевтиняха за първи път от 4 месеца

Снимка: Pixabay

896 ~ 2 мин. четене

Цените на хранителните стоки в световен мащаб се понижиха през февруари за първи път от четири месеца. Причината е разпространението на коронавируса, който ограничава търсенето на някои продукти, съобщава Reuters, цитирайки данни на агенцията по храните към ООН.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН, който измерва месечните промени в цените на кошница от стоки, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни продукти, месо и захар, се понижи през февруари с 1% спрямо януари до 180.5 пункта.

FAO също така леко увеличи прогнозата си за производството на зърнени култури, очаквайки реколта на обща стойност около 2.719 милиарда тона през 2019 г., в сравнение с предходна прогноза от 2.715 милиарда тона, което е с около 2.3% повече, отколкото през 2018 г.

Индексът на цените на растителното масло се е понижил с 10.3% през месец февруари спрямо месец по-рано. Спадът е на база понижението на цените на палмовото масло,. В същото време индексът на цените на зърнените култури се понижи с 0.9%, като международните цени на всички основни зърнени култури, с изключение на ориза, също бележат намаления. FAO заяви, че разпространението на коронавируса по света допринася за спада на ценовия индекс на фона на опасенията, че вирусната епидемия ще предизвика глобално икономическо забавяне на потреблението.

Коронавирусът също така засегна и ценовия индекс на месото, който се понижи в рамките на февруари с 2% с оглед на падащия внос в Китай, епицентърът на епидемията. По последни данни заразата вече е засегнала най-малко 100 000 души в световен мащаб и причини смъртта на повече от 3 200 души. 

Цените на млечните продукти се понижиха с 4.6% през разглеждания период. „Котировките за мляко на прах паднаха поради намаляване на покупките от страна на Китай, най-големият вносител в света, с оглед на забавяне при обработката на товари в китайските пристанища, засегнати от разпространението на коронавируса“, посочи FAO.

За разлика от това индексът на цените на захарта се повиши с 4.5% през февруари, достигна най-високото си ниво от май 2017 г. насам, най-вече в резултат на перспективи за по-ниско производство в Индия и продължителната суша в Тайланд – две основни страни производителки на захар.

Коментари: 0