Коя е най-успешната схема на ало измамниците

Голяма част от телефонните измамници са рецидивисти

Коя е най-успешната схема на ало измамниците
Най-масовата и най-успешната телефонна измама, по която работят ало измамниците, е свързана със заплахи за здравето, а значителна част от телефонните измамници са рецидивисти (такива, които са излежали присъда за този вид престъпление). Много популярна и добре известна схема е полицията да иска пари за залавяне на престъпник. 

Измамниците въвеждат жертвата си в заблуждение, казвайки, че може да стане опасно за нея и поради тази причина не трябва да излиза от вкъщи. Обикновено те я държат през цялото време на телефона и отправят заплахи за възможна престрелка и обсада на дома й. 

Това заяви в сутрешния блок на БНТ Златка Падинкова, началник сектор "Престъпление против собствеността и културно-историческите ценности" в ГД Национална полиция. По думите й през последните години наказателната отговорност при групите, които извършват телефонни измами, се поема от лица, които до момента не са били осъждани или непълнолетни лица. 

"Когато в групата има непълнолетно лице, то поема наказателната отговорност и признава, че е извършител на измамата, а останалите подкрепят тезата му, че е извършител на измамата. Така в съда се дава наказание, което е под установения от закона минимум, тъй като лицето, което поема наказателната отговорност, не е криминално проявен или не е осъждан ", обяснява Златка Падинкова. 

Тя допълни още, че е имало период, в който голяма част от телефонните измами са се извършвали директно от затворите, а извършителите са телефонни измамници, които изтърпяват наказанието си. Обикновено те не са тези, които въвеждат в заблуждение гражданите, т.нар. "въртачи"(хората, които въвеждат гражданите в заблуждение), а лица, които работят с тях и играят ролята на "мулета" (хората, които са изпратени да вземат парите). 

От началото на годината има 805 регистрирани телефонни измами. Постъпилите сигнали са около 11 000, но не всички са реализирани. По данни на МВР през тази година общо са задържани 124 лица за телефонни измами, като само при полицейски операции са 59 лица. Преобладаващата част от тези лица са т.н. "въртачи" и "мулета" от така известните региони на Северна България - Плевенска, Великотърновска и Русенска област. Сумите варират средно между 3000 и 5000 лв. 
Коментари: 0