Кралица Елизабет II стана най-възрастният държавен глава в света

До момента най-възрастният лидер бе президентът на Зимбабве, който вчера подаде оставка

Кралица Елизабет II стана най-възрастният държавен глава в света

Снимка: Facebook

Британската кралица Елизабет II стана най-възрастният държавен глава в света, след като 93-годишният президент на Зимбабве Робърт Мугабе, който управлява страната цели 37 години, подаде оставка. Вчера Мугабе обяви, че напуска президентския пост под натиска на властите в страната.

Вторият най-възрастен държавен глава след Елизабет II е 90-годишният президент на Тунис Бежи Каид Есебси, следван от 88-годишният емир на Кувейт Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах.

Това не е първи рекорд за Кралица Елизабет II. През септември 2015 г. тя задмина рекорда на кралица Виктория по продължителност на пребиваване на престола сред британските монаси. 

Нейно Величество е и най-дълго пребиваващия монарх в света сред живите кралски особи, след като през 2016 г. почина кралят на Тайланд Пумилон Ядулядет. Тя отбеляза 65-годишнина от пребиваването си на престола. 

Британската кралица преди 2 дни (20 ноември) отбеляза и 70-годишнина от сватбата си с принц Филип. До момента в историята на Великобритания никой от предшествениците й не е доживял подобен юбилей. пише Daily Mail.
Коментари: 0