Красивите градове на Европа, до които няма нужда да летите

Жп инфраструктурата в Европа прави достъпен континента за разглеждане и по суша

Красивите градове на Европа, до които няма нужда да летите 5 Снимки

Снимка: Pixabay

Чудите се как да планирате почивка, без да летите? Пътувайте с железопътен транспорт. Широката жп мрежа в Европа означава, че континентът е леснодостъпен за разглеждане и с влак, а вълнуващите гледки по пътя правят преживяването още по-незабравимо. От културните центрове на север до слънчевите дестинации на юг, Euronews реши да събере на едно място едни от най-красивите градове в Европа, до които не е необходимо да летите със самолет.

Ако искате да се насладите на красиви планински пейзажи, то Берн е вашето място. Столицата на Швейцария е разположена на брега на кристално чистата река Ааре и е заобиколена от извисяващата се красота на заснежените Алпи. В Берн може да разгледате и 6-километровата търговска улица, на която са разположени емблематични кафенета, барове, изби и занаятчийски магазини. За по-добра гледка към средновековния Алщат (Стария град), се изкачете до върха на Бернската катедрала, най-високата църковна кула в страната.

Директни влакове се движат до Берн от Париж и Франкфурт за 4.5 часа. От Брюксел и Лондон пътуването отнема 7.5 часа с едно прекачване.

За впускане в хранителни изкушения, вашето място е Флоренция. Невъзможно е да изберете само една точка за гурме туризъм в Европа, но очарователният италиански град е особено апетитен избор. Традиционният хляб, ароматните флорентски пържоли, талиателите и трюфелите са сред основните храни, които просто няма как да не опитате във Флоренция.

Нощните влакове стигат до Флоренция за 10 часа от Мюнхен, а от Женева пътуването е под 6.5 часа.

Перфектният град за културен туризъм пък е Амстердам. Благодарение на известни художници като Ван Гог и Рембранд, Амстердам е град на емблематично изкуство. Домът на едни от най-великите произведения в историята лесно се превърна в един от културните центрове в Европа. Можете да хванете директен влак от Франкфурт до Амстердам за четири часа, от Лондон - за малко повече от 3.5 часа, а от Париж - за три.

За слънчеви и топли дни Севиля е Вашата дестинация. Макар и малко далеч, градът в южна Испания е оживена дестинация, която щедро възнаграждава посетителите, желаещи да изминат тези допълнителни мили. Това е град, потопен в историята, с архитектурни акценти, вариращи от най-голямата готическа катедрала в света до изискания дворец Royal Alcázar. Много гореща и слънчева дестинация, определено ще остави отпечатък върху Вас. Севиля е на 2.5 часа с директен влак от Мадрид. Пътуване от Париж или Лисабон отнема 12 до 13 часа.

За любителите на интригуващата архитектура, най-подходящото място е Кьолн. Германският град е очарователна комбинация от древни римски стени и средновековни църкви. Двойните кули на нейната катедрала "Кьолнер Дом" са емблематична част от хоризонта. До града може да стигнете от Лондон за 4.5 часа, като се прекачите в Брюксел. От Париж директното пътуване е три часа.

За императорско величие - Виена. Столицата на Австрия е известна като Световния град на музиката благодарение на наследството, което са оставили Моцарт, Бетовен, Брамс и Щраус. Посетете световноизвестния Musikverein, където свири Виенската филхармония или разгледайте интерактивните експонати в иновативния музей Haus der Musik. Като алтернатива можете да откриете имперското наследство, оставено от Хабсбургите в двореца Хофбург, който датира от 13-ти век и е един от най-големите дворцови комплекси в света.

Можете да стигнете до Виена от Париж за 10 часа с едно прекачване в Брюксел. Директното пътуване от Франкфурт отнема само 6.5 часа.

Коментари: 0