София Тех Парк е благодатната среда за иновации

При нас „под един покрив“ предприемачи и учени могат да намерят подкрепата, от която се нуждаят, уверява Натанаил Стефанов

София Тех Парк е благодатната среда за иновации

Снимка: София Тех Парк

1936 ~ 2 мин. четене
Татяна Явашева Автор: Татяна Явашева

Какво е нужно на едно място, за да се превърне в оживено средище на наука и иновации, предприемачество и бизнес, и да стане генератор на високата добавена стойност? Знание, доверие, финансиране и време са само част от факторите, казва Натанаил Стефанов, зам.-председател на УС на София Тех Парк (СТП). До голяма степен СТП вече е такова място. И още:

Предприемачеството е важно не просто като икономическа дейност, но най-вече като

начин на мислене

който може да е полезен за всеки. При него на проблемите се гледа като на потенциални решения. Ето защо България е перфектното място за предприемчивите – тук има изобилие от предизвикателства, които чакат решение. В допълнение, науката е не само от обществено значение, но е и в основата на устойчивия икономически растеж. Казват, че човек дава пари за каузите, които са му важни. Вярно е, че след 1989 г. науката заема едно от последните места по финансиране в България, но вярвам, че това скоро ще се промени.

В София Тех Парк се стараем да

подпомагаме приложната наука

Наша цел е проектите, основани на научноизследователска и развойна дейност, да бъдат комерсиализирани, затова научно-технологичният трансфер за нас е важна тема. Повечето български компании рядко имат осъзнат интерес да влагат научни разработки в производствата си заради допълнителните инвестиции, а чуждестранните компании с офиси в страната имат свои развойни центрове. Опитваме се да бъдем свързващото звено между науката и бизнеса, така правилните хора ще намират правилните решения и заедно ще изминат нелекия път до пазара.  В тези усилия не сме сами – Фондация „Карол Знание“ има програма „Предприемачи в науката“, Център за приложни изследвания и иновации към СУ подготвя студенти от научни специалности за предприемаческа дейност. Партньор сме и на програмата „Наука с бъдеще“ на фондация „Америка за България“.

СТП има за цел да отговаря и на други нужди на средата. Оказваме

менторство и бизнес подкрепа

– както за стартиращи технологични компании, така и за научни разработки. Често помагаме да се осъществят контакти с инвеститори и с подкрепящи иновациите организации. Разполагаме с 11 лаборатории и учените в тях са готови да откликнат на реалните потребности на бизнеса и на обществото. През февруари 2020 отворихме споделено работно пространство. Нарекохме го Groworking Space, защото предлага възможности и подкрепа в процеса на растеж. Стремим се да изградим среда, в която науката и бизнесът да имат благодатна почва за развитие, в която всеки новатор да намери и подкрепящата го общност от хора.

При нас „под един покрив“ предприемачи и учени могат да намерят всичко, от което имат нужда, за да осъществят идеите си - работни места, лаборатории, съвети, контакти, финансиране, но и партньори в лицето на малки, средни и големи компании. Имаме

програма за новатори

чрез която даваме по-бърз отскок в развитието на иновативни идеи. Съвсем скоро в СТП ще стартира и инкубационна програма, съвместно с ЦЕРН, която ще даде възможност на предприемачите да използват иновации, разработени в световноизвестния център. Имаме още много идеи и проекти, които са в развитие. Екипът ни продължава да работи усилено за превръщането на парка в център на иновациите не само в региона, но и на световно ниво.

Подкрепи Economic.bg