\"Криптовалута\" вече официално е дума

И влезе в един от най-големите световни речници

\
1716 ~ 1 мин. четене
Криптовалутите може да са считани от мнозина за новия балон на пазара, и да предизвикват спорове дали са валута или актив, но получиха нова легитимация. Името им е една от новите думи в един от най-големите световни речници.

Заедно с повече от 850 нови думи и дефиниции, добавени към речника Merriam-Webster този месец, някои, свързани с криптовалута, правят своя дебют, пише "Форчън".

В онлайн версията на речника ще се появи и терминът "блокчейн", дефиниран като "цифрова база данни, съдържаща информация (като например записи на финансови транзакции), които могат да се използват едновременно и да се споделят в рамките на голяма децентрализирана обществена мрежа. 

И думата криптовалута (cryptocurrency) ще бъде добавена, както и терминът за първично предлагане на криптовалути - initial coin offering.

"За да се добави дума към речника, тя трябва да има широко разпространена, продължителна и смислена употреба", обяснява Емили Брустър, асоцииран редактор в Merriam-Webster. "Тези нови думи са добавени към речника, защото са вече утвърдени в английския език и са термини, които хората вероятно ще срещат често".

Еднорог (стартираща компания с пазарна оценка над 1 млрд. долара), микрокредит и микрофинансиране също са сред новите допълнения към речника.
Подкрепи Economic.bg