Смартфоните Xiaomi може да стъпят в САЩ още тази годината

Смартфоните Xiaomi може да стъпят в САЩ още тази годината

Снимка: БТА

Xiaomi е четвъртият по големина и влияние китайски производител на смартфони, но все още не продава своите устройства на един от най-важните пазари – този в САЩ. В интервю за The Wall Street Journal изпълнителният директор на компанията Лий Юн разкри, че марката може да стъпи там още в края на тази година или в началото на 2019 г. 

Юн обаче не дава повече подробности, пише Business Insider. От думите му не става ясно нито кои модели смартфони ще достигнат до САЩ, нито дали те ще бъдат пласирани чрез някой от четиримата големи доставчици там. 

Xiaomi вече е позната на потребителите отвъд океана, но с друг вид устройства. На континента в момента могат да се намерят медийните плейъри Mi Box, носими устройства като фитнес тракери и смарт часовници, както и различни други „умни“ джаджи. Те са достъпни за пазаруващите онлайн. 

Това не е първият път, в който шефът на компанията намеква за експанзия в Съединените  щати. „Надяваме се на незабавен успех в САЩ“, коментира Юн пред репортери още през декември миналата година. Тогава той обясни, че все пак са необходими време и подготовка за това. 

Новината идва на фона на продължителните усилия на друг китайски играч да предприема по-мощна експанзия в Америка. Въпреки очакванията за сделка между местния телеком гигант AT&T и Huawei, през януари 2018 г. стана ясно, че договор помежду им няма да има. Новината дойде изненадващо часове преди публичното обявяване на партньорството им. 

Предполага се, че решението е взето под натиска на властите в САЩ. Срещу китайския гигант за пореден път се надигнаха и съмненията на ФБР, ЦРУ и АНС, че неговите устройства служат на комунистическите власти за шпионаж.  
Коментари: 0