Свлачища на килограм след снеговете

Те затрудниха пътуванията по републиканската пътна мрежа

Свлачища на килограм след снеговете
Автор: Вероника Тонева
Вече втори ден активизирали се свлачища нарушават спокойното пътуване на гражданите по републиканската пътна мрежа. Основната причина, която изтъкват от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са обилните дъждове и снегове и топенето им, заради по-високите температури.

Пътят между София и Самоков бе затворен вчера – последния почивен ден. Причината бе падане на огромна скална маса, а пострадали нямаше, обясниха от Пътната агенция. За пътуващите са възможни обходни маршрути – през Бистрица, Ихтиман или Дупница. 

От АПИ предупредиха, че в района на Самоков е възможно скалите да се откъртят всеки момент и отсечката там остава опасна.

Лошото време и топенето на снеговете са причинили и дупки по главния път между София и Кулата – малко след Благоевград. 

Пътят между Рудозем и Смилян също бе затворен заради падащи камъни. Пропаднал път е имало между Извор и Димово и при Ново село, което е наложило спиране на движението.

Днес активизирали се свлачища на международния път Е-79, както и на пътя през Искърското дефиле затрудняват преминаването на пътуващите. Наложило се е да се затворят участъци от пътя. Снощи огромни скални маси са паднали на шосето между Мездра и с.Ребърково, което е спряло трафика за часове.

Свличане на скални маси е имало тази сутрин между Бов и Лакатник, а трафикът е бил пренасочен през обходни трасета, които обаче увеличават пътя от и към столицата. 

Асфалтовата настилка на моста над р. Ботуня при с. Краводер също бе сериозно разрушена. Съоръжението се намира в лошо техническо състояние от години, а на пътната настилка е правен няколкократен частичен ремонт. Областният управител на Враца Малина Николова е предприела мерки за осигуряване на ремонтни дейности на съоръжението, а при подходящи метеорологични условия след 15 март ще започне цялостен ремонт на моста. 
Коментари: 0