Кристалина Георгиева: Инфлацията все още не е „влак беглец“

Централните банкери по света са притеснени, но не достатъчно все още

Кристалина Георгиева: Инфлацията все още не е „влак беглец“

Снимка: БТА

1276 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Висока инфлация

Глобалните финансови директори са притеснени от нарастващия инфлационен натиск, но не се страхуват, че ще се превърне във „влак беглец“. Това каза управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от AFP.

Тъй като пречките пред веригите на доставки растат в условията на нарастващо търсене, политиците насочват вниманието си към повишаването на цените и дали те ще останат високи или ще отшумят през следващите месеци.

Сега сме в по-малко несигурно положение“, каза Георгиева на конференцията за централно банкиране на G30.

Въпреки това в развитите икономики „политиците имат инструментите“ за справяне с инфлацията, каза тя, така че „няма значителна загриженост, че това ще бъде влак беглец“.

Въпреки това финансовите министри и централните банкери, събрани миналата седмица във Вашингтон за годишните срещи на МВФ и Световната банка, бяха по-загрижени за цените от преди, каза тя.

Големите нововъзникващи пазари, като Русия и Мексико, вече са повишили лихвените проценти, показвайки, че „на тези места техните политици вече са достатъчно загрижени, за да предприемат такива действия“.

Служителите на Федералния резерв на САЩ сигнализираха, че ще започнат да намаляват стимулите, свивайки покупките на облигации през последните няколко седмици на годината. Очаква се обаче основният лихвен процент да остане нула, без да се увеличава до 2022 г.

Английската централна банка (BoE) засега остави стимулите си непроменени, но имаше признаци на несъгласие на последното ѝ политическо заседание, когато двама от комисарите, които определят лихвения процент, гласуваха за спиране на стимулите за закупуване на облигации възможно най-скоро, за да помогнат за потушаване на инфлацията.

Гуверньорът на BoE Андрю Бейли заяви, че централните банкери са изправени пред “много труден балансиращ акт”, тъй като не могат да се справят с основните шокове в предлагането с парична политика, но трябва да реагират на случващото се в икономиката.

Неизпълнението на мерките за ограничаване на инфлационните рискове подкопава доверието на централните банки в борбата с инфлацията, каза той.

„Трябва да запазим огромния напредък, който постигнахме по отношение на доверието в режимите на паричната политика. Искам да кажа, това е абсолютно критично важно“, каза Бейли на конференцията.

Подкрепи Economic.bg