Кристиано Роналдо ще отговаря пред съда за данъчни измами

Звездата на Реал Мадрид отрича обвинението и твърди, че неговата \"съвест е чиста\"

Кристиано Роналдо ще отговаря пред съда за данъчни измами
1352 ~ 1 мин. четене

Мегазвездата Кристиано Роналдо ще се яви днес пред испанския съд. Футболистът е обвинен в укриване на милиони евро данъци. Прокурорите твърдят, че Роналдо, който е най-високоплатеният спортист в света, е укрил данъци на стойност 14.7 млн. евро от държавата. Звездата на "Реал Мадрид" отрича обвинението и твърди, че неговата "съвест е чиста".

32-годишният Роналдо е последният от поредица от футболисти, които са преследвани от испанските данъчни органи за измами, съобщава BBC.

Аржентинецът Лионел Меси, който играе за Барселона, получи 21-месечна присъда, след като беше признат за виновен за укриване на крупни суми. По-рано този месец съдът реши, че може да плати 252 хил. евро глоба и се спаси от престои в затвора.

Меси обаче беше обвинен в укриване на данъци в размер на 4.1 млн. евро, което е с малко над 10 млн. по-малко от "покритите" от Роналдо пари. Футболистът ще даде показания по делото в съда, намиращ се в мадридското предградие Поуело де Аларкон.

Според прокурорите Роналдо е "облагодетелстван от структурата на бизнес структура, създадена през 2010 г., за да скрие доходите, генерирани в Испания от рекламни договори", което е "доброволно и съзнателно нарушение на фискалните му задължения в Испания".

Но ако делото бъде разгледано в съда и той е признат за виновен, португалският футболист може да бъде наказан с глоба от поне 28 млн. евро и присъда от три години и половина.

Подкрепи Economic.bg