\"Квадрат 500\" със свободен вход в четвъртък

\"Луцифер\" на Франц фон Щук ще бъде изложена за посетителите

\
4307 ~ 2 мин. четене
 На 13 август 2015 г. Национална галерия „Квадрат 500“ в София отново ще е с вход свободен. От Министерство на културата припомнят, че вторият четвъртък на всеки месец е ден за безплатен вход в галерията, придобила известност като "българският Лувър". 

Очаква се и този четвъртък отново стотици столичани и гости на града ни да използват възможността в деня със свободен вход да разгледат експонираните близо 2000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа в новата ни Национална галерия "Квадрат 500", които показват българското изкуство в съизмеримост с европейските и световните тенденции. В представителната експозиция е показана само част от колекцията на националната ни галерия, която наброява над 42 000 творби, припомнят от новия ни музей. Половината от изложените произведения са на български автори. Другата половина представя изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка. Любопитният момент този път е, че всички ценители на изкуството, които решат да посетят Национална галерия „Квадрат 500“ в обявения ден със свободен вход – 13 август, ще могат да видят и оценят и един истински шедьовър от европейска класа. Това е символистичната монументална картина “Луцифер” (1890/91) на известния немски художник Франц фон Щук (1863–1928), която дава убедителна представа за особеното място, което творчеството на този художник заема в развитието на западноевропейските художествени процеси през 90-те години на ХІХ век. То е близко до английските прерафаелити, френските символисти, немските идеалисти, както и до френския вариант на сецесиона. Картината “Луцифер” е закупена през 1891 година много скоро след създаването си от младия български княз Фердинанд І за дворцовата колекция, когато той посещава ателието на художника в Мюнхен. 

Това е и произведението с най-много участия и гостувания в представителни международни изложби в най-престижните музеи на Франция, Германия, Италия, Швеция, Великобритания и САЩ. Само допреди няколко седмици знаковата творба на Щук се намираше в Двореца „Роверела“ в Ровиго (Италия) в изложбата „Демоните на модернизма“, но сега отново е в представителната експозиция на Национална галерия „Квадрат 500“. 
Подкрепи Economic.bg