Лейбъристите предложиха „радикална“ трансформация на Великобритания

Джеръми Корбин обеща да се бори за обикновените хора срещу „банкерите, милиардерите и естаблишмънта“

Лейбъристите предложиха „радикална“ трансформация на Великобритания

Снимка: БТА

Председателят на британската опозиционна Лейбъристка партия Джеръми Корбин представи предизборния манифест на партията си. В него са изложени радикални планове за трансформирането на Великобритания – ръст на заплатите в публичния сектор, по-високи данъци за компаниите и широка национализация на инфраструктурата, пише агенция Reuters.

При реч в Бирмингам представи своите популистки планове, предлагайки по нещо за почти всеки във Великобритания – от помощи за родителите с малки деца до безплатно университетско образование и повече пари за грижа за възрастните.

Аплодиран, включително с овации на крака, Корбин обеща да се бори за обикновените хора срещу „банкерите, милиардерите и естаблишмънта“, които от своя страна се борят да поддържат една система „повредена в тяхна полза“.

„Манифестът на Лейбъристката партия е манифест на надеждата, той ще донесе реална промяна“, каза Корбин и определи документа като „най-радикалния и амбициозен план“ от десетилетия насам.

Корбин се надява с посланията си за промяна да удави критиките към позицията му спрямо Brexit, за която дори някои от членовете на партията му казват, че е неясна в сравнение с обещанието на Борис Джонсън да „финализира Brexit“. Вместо това лидерът на лейбъристите твърди, че ще „уреди“ Brexit до половин година чрез ново споразумение с ЕС, което ще подложи на референдум във Великобритания с цел да обедини страната.

Така британските гласоподаватели ще бъдат изправени пред голям избор на 12 декември – дали да предпочетат социалистическата визия на Корбин, включително масовата национализация и безплатните обществени услуги, или намерението на Джонсън да осъществи Brexit в рамките на месеци и да изгради „динамична пазарна икономика“.
Коментари: 0