Лекарите протестират в Деня на здравето

Недоволството е насочено срещу новата методика на финансиране

Лекарите протестират в Деня на здравето

Лекарите в цялата страна излизат на символичен протест днес на Световния ден на здравето и навръх професионалния си празник. Поводът за протеста е недоволството на служителите в болниците от новата методика за финансиране на лечебните заведения, която намалява разходите им за месец в сравнение с миналата година.

Сдружението на общинските болници обяви, че бюджетите на отделни лечебници в страната вече са орязани с над 20% на база миналогодишните им разходи, предаде "Дарик".

Лекари твърдят, че това може да доведе до фалити на някои лечебни заведения. Методиката ще затрудни финансирането на болниците, подчерта председателят на Националното сдружение за здравна политика и мениджмънт доц. Стайко Спиридонов.

„В здравната система има 2 млрд. лева нерегламентирани плащания. Аз обаче оправдавам лекарите, които вземат допълнително пари, защото не е нормално лекар с 15-годишен стаж да получава под 900 лева заплата”, каза още доц. Спиридонов.

„Невъзможно е болниците да са на печалба. Никой не би искал да види такова нещо. Частните болници едва успяват да изплатят разходите си, а често в края на годината теглят кредити, за да се разплатят”, коментираха организаторите на протеста.

Новата методика е част от реформата, която министерството провежда в работата на Националната здравноосигурителна каса. Тя предполага разделянето на здравния пакет на три части – базов, допълнителен и спешен.

Предвижда се въвеждане на листи на чакащи, които не се нуждаят от спешна намеса, като пациентите ще могат при желание от тяхна страна да не чакат, а да заплатят за лечението си и да бъдат лекувани веднага.

Организаторите на протеста са единодушни, че методиката е обърнала принципа "парите следват пациента" в принципа "пациентът следва парите", при което пациентите трябва да тъсят болниците с най-добро финансиране.

Лекарите призоваха и пациентите да излязат на протест против новата методика. В столицата обаче университетските и общинските болници няма да протестират, предаде Дарик Радио.

Коментари: 0