Lenovo стартира производство на смартфони в Индия

Възползвайки се от благоприятната бизнес среда, компанията ще произвежда до 6 млн. бройки годишно

Lenovo стартира производство на смартфони в Индия
228 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Lenovo започва производство на смартфони в Индия. Ходът е продиктуван от трудностите, които компанията изпитва на родния си китайски пазар, съобщи Bloomberg. 

Lenovo ще използва завода на своя партньор Flex, който се намира в близост до югоизточния град Ченай, за производството на продукти с марките Lenovo и Motorola, обяви председателят на Lenovo India Амар Бабу. Очаква се двете марки да имат общ годишен капацитет от 6 млн. бройки, разкриха от компанията.

Около 1500 служители ще са ангажирани с продуктите на Lenovo, а в тях се включват и такива, отговарящи за тестването и контрола на качеството.

В Индия вече се произвеждат смартфони за китайските компании Xiaomi и OnePlus след като правителството вдигна вносните такси, за да привлече инвестиции в местното производство.

Според Бабу Lenovo няма планове да създава телефони, насочени специално към индийския пазар.

Преди да се насочи към фабриката на Flex, компанията планираше да прехвърли производството към собствения си завод за компютри в Пудучери.

Според анализатори, в условията на забавен ръст на китайския пазар, все повече производители се насочват към Индия, виждайки в тази страна голям потенциален пазар. Освен Lenovo, в страната инвестират и други големи играчи от индустрията на потребителската електроника.

Lenovo вече стартира производство на модела си Moto E в Индия, като през следващата година се очаква да се произведат до 12 млн. смартфона от всички марки на компанията. Около 30% от компонентите за тях ще бъдат осигурени на местно ниво, допълва Бабу.

Междувременно в интернет се появиха спекулации, че скоро Lenovo ще представи първия в света смартфон с 2 предни камери. Идеята на нововъведението е да се правят по-качествени селфита. От компанията засега отказват коментар.

Подкрепи Economic.bg