Луганската република направи рублата основна валута

Това следва от решението на Съвета на министрите на непризнатата република

Луганската република направи рублата основна валута
184 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

От 1 септември самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) ще направи рублата своя основна валута. Това следва от решението на Съвета на министрите на непризнатата република, съобщава Ведомости.

"Основната парична единица на територията на Луганска народна република е руската рубла . На територията на Луганска народна република се допуска движение на националната парична единица на Украйна - гривна, американският долар и еврото”, се казва в документа.

Според него заплатите, пенсиите и социалните плащания ще се получават единствено в рубли. Въпреки това остава възможността хората да плащат в брой или дистанционно чрез гривни, долари или евро.

През февруари, ЛНР обяви прехода към мулти-валутна финансова система - рубла, гривна, долар и другите валути в обращение. Но през март ръководителят на Републиката Игор Плотницкий заяви, че страната вероятно ще премине към руската рубла. "Мониторингът показва, че повечето хора в нашата страната искат да преминем към рублата. По всяка вероятност, така и ще бъде" - каза той.

Подкрепи Economic.bg