Lidl спира продажбата на пластмасови сламки и чини до края на 2019 г.

Това е първата стъпка по пътя към по-голямата цел за намаляване на използваната пластмаса с 20% до 2025 г.

Lidl спира продажбата на пластмасови сламки и чини до края на 2019 г.

Снимка: Pixabay

1720 ~ 1 мин. четене
След малко повече от година вече няма да можем да си купуваме пластмасови сламки и чинии от Lidl. Веригата обяви, че до края на 2019 г. планира да спре продажбата на изделия за еднократна употреба, направени от този материал. 

По-рано компанията обяви голямата си цел да намали с 20% използваната пластмаса до 2025 г. Настоящата стъпка е първата по пътя към осъществяването на този план. 

Пластмасовите изделия за еднократна употреба като чаши, сламки за пиене, чинии и клечки за уши например в момента се продават във всички 89 магазина на Lidl в страната. От догодина ще бъдат заменени с алтернативни – направени от рециклируеми материали, които компанията разработва в момента със свои партньори и доставчици.

Планът на Lidl е първо да продаде закупените в момента количества пластмасови изделия за еднократна употреба и постепенно да премине към лансирането на алтернативни такива. По този начин клиентите ще могат да се възползват от познатите им артикули, но вече изработени от рециклируеми суровини.

„С прекратяването на използването на пластмасови изделия за еднократна употреба допринасяме за подобряването на равновесието в околната среда“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България. 

Стратегията за постигане на тази цел е съсредоточена върху програма, която затваря цикъла на производство – по-широко търсене на рециклируеми материали, въвеждане на възобновяеми ресурси и системи за повторна употреба. По този начин ще се предотврати използването и изхвърлянето на огромно количество пластмаса, която не може да бъде рециклирана.
Подкрепи Economic.bg