Лимитът за плащане с карта без ПИН се увеличава до 50 лв.

Промяната ще влезе в сила от 1 април 2019 г. за карти Mastercard и Maestro

Лимитът за плащане с карта без ПИН се увеличава до 50 лв.

Лимитът за верификация на картодържателите (CVM) за безконтактни плащания с Mastercard и Maestro в България ще бъде повишен от 25 на 50 лева. В резултат на промяната, картодържателите на Mastercard и Maestro в България ще могат да плащат бързо, удобно и безопасно, без да е необходимо да въвеждат ПИН код за трансакции до 50 лв. По-високият лимит за безконтактни плащания ще влезе в сила от 1 април 2019 г., съобщават от Mastercard.

Увеличението на лимита за безконтактно плащане до 50 лв. без въвеждане на ПИН отговаря на нуждите и очакванията на българските картодържатели. През 2017 г. броят на активните потребители с безконтактни карти в България достигна 54%, което е увеличение с 22% за една година. Методът на безконтактни плащания в България най-често се използва в супермаркети и хипермаркети (77%), в търговските вериги (68%), в бензиностанциите (41%) и в ресторанти/кафенета/заведения за бързо хранене (21%). Българите биха искали да използват безконтактно плащане най-много в супермаркетите (68%), в магазините за търговия на дребно (52%), в бензиностанциите (37%), в заведения за хранене и заведения за бързо хранене (25%) и в държавни и общински институции (18%).

Нещо повече, средната стойност на една транзакция в страната надвишава настоящия лимит от 25 лв. като възлиза на 58 лв., което прави новият лимит от 50 лв. по-добре по-добре адаптиран към актуалните финансови потребности на потребителите и допълнително показва зрелостта на българския пазар за тази стъпка. 

Увеличението на лимита за верификация на безконтактни плащания ще позволи значително да се увеличи скоростта и удобството на голяма част от безконтактните транзакции посредством високотехнологичните решения, които потребителите вече предпочитат да използват.

В сравнение с останалите европейски държави, текущата граница на транзакции без ПИН в България е една от най-ниските. По-висок лимит на стойностите за верификация на безконтактните транзакции съществува не само в западноевропейските държави (в Обединеното кралство сумата възлиза на  30 паунда, или около 63 лв., във Франция и Ирландия  - на 30 евро, или около 60 лв.), но и в много от страните от Централна и Източна Европа (в Литва CVM лимитът е 25 евро, или около 50 лв., в Румъния - 100 леи, или около 42 лв., в Словакия - 20 евро, или около 40 лв.). 

Глобалната тенденция в държавите, в които лимитът за верификация на безконтактни плащания е с ниска стойност,  е той да се повишава - през 2019 г. в Полша, където 9 от 10 плащания в големите вериги за търговия на дребно са безконтактни, лимитът на CVM ще бъде повишен от 50 PLN (около 23 лв.) на 100 PLN (около 45 лв.). 

Практиката от други пазари показва, че увеличаването на лимита на CVM позволява на потребителите да плащат по-често безконтактно и да разнообразяват покупките, направени по този начин. И в крайна сметка води до по-редовно, ежедневно ползване и създаване на нови потребителски нагласи. В същото време по-мащабното навлизане на безконтактните плащания е пряко свързано с адаптирането на мобилните разплащания и популяризирането им в страната и чужбина, което води до по-конкурентен бизнес климат и увеличаване на ръста на приходите на търговците.

Увеличението на лимита за безконтактно плащане, което е голяма крачка в развитието на българския платежен пазар, се случва девет години след извършването на първата безконтактна транзакция с Mastercard в България и следва сроковете, които предварително бяха обявени от компанията, посочвайки, че към 01.07.2018 г. всички ПОС терминали на територията на страната ще бъдат безконтактни.

Непрекъснатото разширяване на безконтактната мрежа на територията на България е следствие от бързото възприемане на този лесен и сигурен начин за плащане от страна на българския потребител. Индикаторите показват, че българските картодържатели ентусиазирано приемат този разплащателен метод. Българите използват безконтактните транзакции, като картодържателите високо оценяват удобството (74%), скоростта (68%) и безопасността (20%) на този начин на плащане.

„Повишаването на лимита за безконтактни плащания без ПИН до 50 лв за картодържателите на Mastercard и Maestro в България не само ще увеличи бързината и ще повиши удобството при употреба на безконтактните трансакции, но и ще ни приближи към света на напълно дигитализираните плащания. Използването на мобилни устройства за заплащане на стоки и услуги се превръща във все по-желан от потребителите метод. Тази технология се превръща в стандарт за удобни и сигурни транзакции и позволява употребата на разнообразни електронни устройства: мобилни телефони, смартчасовници и други. Българският пазар е достатъчно зрял и готов за тази промяна", коментира Ваня Манова, регионален мениджър за България и Македония, Mastercard.

Процесът за повишаване на лимита за верификация за безконтактни плащания с Mastercard и Maestro без въвеждане на ПИН в България се развива поетапно - от месец юли 2018 г. всички ПОС терминали в страната са безконтактни; до месец март 2019 г. терминалите ще бъдат преконфигурирани; а от 1 април 2019 г. ще влезе в сила новият лимит за CVM.

Коментари: 0