Размерът на безлихвените кредити ще бъде увеличен

Условията за кандидатстване ще бъдат облекчени, а срокът за кандидатстване - удължен, каза икономическият министър

Размерът на безлихвените кредити ще бъде увеличен

Снимка: Красимир Свраков

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Размерът на безлихвените кредити ще бъде увеличен, а самата мярка в подкрепа на загубилите работа служители и самоосигуряващи се ще бъде удължена до средата на 2021 г. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в интервю за NOVA. Досега програмата позволяваше да се кандидатства за максимум 4500 лв., които се получаваха в рамките на три месеца, но само ако търговските банки, през които се осъществява мярката, одобрят кандидата.

„През Българската банка за развитие (ББР) разширяваме мярката. Подготвили сме пакет от документи за разглеждане в Министерски съвет. Продължаваме с програмата за безлихвени кредити към физическите лица и я удължаваме до средата на другата година. Увеличаваме лимита за възможни безлихвени кредити към физически лица, които могат да достигнат 6 900 лв. Такова ще бъде предложението ни към Министерски съвет”, каза Борисов.

Той добави, че ще се облекчат условията към търговските банки и ще се помогне на засегнатите от кризата.

От новата мярка ще могат да се възползват всички физически лица, които по някакъв начин са потърпевши от пандемичната ситуация у нас. Борисов добави, че условията ще бъдат намалени, а лимитът – увеличен. А безлихвените кредити ще бъдат предоставяни от 12 банки, които са партньори на Министерството на икономиката.

Лъчезар Борисов заяви още, че финансовите институции ще решават сами кой ще може да се възползва от кредитната ваканция.

„Тази мярка със сигурност ще важи за бизнеса. Решението ще се отнася за целия Европейски съюз и е на база обща нормативна рамка”, пояснява министърът на икономиката.

Според него възможността за кредитна ваканция е една от най-важните мерки за бизнеса в сегашната тежка ситуация. „Чрез тези мораториуми над 9 млрд. лв. кредити бяха разсрочени в рамките на правилата, които бяха приети от Европейския банков орган и БНБ. Тези мораториуми ще важат до 31 март 2021 г. Това е една нова глътка въздух за бизнеса, за да остане той ликвиден. Важното е, че банковата ни система е здрава и ще се справи с това”, обясни министърът.

Той подчерта, че страната ни е икономически стабилна и разполага с няколко буфера, които са в готовност, ако се наложи да бъдат използвани.

На критиките относно забавеното финансиране към бизнеса по програмите за държавна помощ, той заяви, че за последните 3 месеца 1.1 млрд. лева са отпуснати в помощ на бизнеса чрез мерките на две министерства - социалното и икономическото. Борисов обясни, че тъй като се работи с европейски пари, процедурите може да са по-бавни заради голямата бюрокрация, но и че всеки, който е кандидатствал за помощ, ще я получи.

Коментари: 0